UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski i studentski konkurs kompanije Stattwerk za idejno rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar

Foto: Nemanja Dačić

Izvor teksta: Designed

Projektantski biro Stattwerk d.o.o. iz Beograda, ogranak istoimene nemačke kompanije, raspisao je anketni konkurs, otvorenog tipa, za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu u Beogradu. Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji će obezbediti energetsku samostalnost objekta.

Stattwerk d.o.o. želi da raspisivanjem konkursa podstakne domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektni predlozi rekonstrukcije dela gradskog bloka na Zelenom vencu, treba da sadrže rešenja za sadržaje planiranog objekta: apartmane, restoran, bar i vidikovac kao i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garažni prostor.


Povezani tekstovi:
Rezultati studentskog konkursa Thameslink – vagon 2017
Twist Box – Solarni dekatlon: naši studenti nastavljaju put do Dubaija
Konferencija: ”Ka net zero gradnji” – Svetska nedelja zelene gradnje
Prvi međunarodni kongres: Održiva arhitektura – energetska efikasnost (7-8. oktobar 2017.)


Pravo učešća imaju diplomirani arhitekti, koje poseduju državljanstvo Republike Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u zemlji.

Neto nagradni fond konkursa za diplomirane arhitekte iznosi 19.500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Najbolja rešenja očekuju sledeće nagrade: prva – 10.000 evra, druga u iznosu od 3.000, treća – 2.000, četvrta i peta u iznosu od po 1.000 evra, dok će radovi od 6 do 10. mesta dobiti nagrade od po 500 evra.

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar_Diplomirane-arhitekte

Stattwerk d.o.o. podstiče i studente svih arhitektonskih fakulteta na teritoriji Republike Srbije da razmišljaju o održivim arhitektonskim projektima anketnim konkursom za dobijanje rešenja dizajna fasade. Radovi treba da budu u skladu sa zelenom i energetski efikasnom arhitekturom.

Stattwerk d.o.o. je pripremio novčane nagrade za troje najboljih studenata – 1500 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolji rad i po 500 evra za drugo i treće mesto. Takođe, troje studenata će biti nagrađeno i šestomesečnim plaćenim praksama u projektnom birou Stattwerk d.o.o. u Beogradu.

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar_Studenti

Radove učesnika konkursa za diplomirane arhitekte ocenjivaće međunarodni žiri u sastavu: Alfredo Penjafiel (Alfredo Peñafiel), arhitekta, studio „Roomz Architects“ (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš (Manfred Norbert Fisch), profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner (Florian Danner), arhitekta, studio „Danner Yildiz Architekten“ (Nemačka), Harald Maj (Harald May), dizajner enterijera, studio „Mayonzepte“, dr Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca učestvovaće u ukupnoj oceni kao dva člana žirija.

Kada je reč o studentskom konkursu, pomenutim članovima pridružiće se dr Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će zameniti Vladana Đokića, kao i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dok će „Stattwerk“ tim učestvovati kao jedan član žirija.

Konkursi su otvoreni do 25. novembra 2017, a kompletne informacije i konkursna dokumentacija nalaze se na ovom linku.