UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_39-Salon-arhitekture_Prateci-program

Poslednje javno stručno vođenje za posetioce
Subota, 29. april 2017. u 12 časova
Vodi Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v. d. direktor Muzej primenjene umetnosti, Beograd.

Izložba
39. SALON ARHITEKTURE
29. mart – 30. april 2017.

Svečano otvaranje i dodela nagrada: sreda, 29. mart 2017. u 19 časova
Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktor MPU.
Organizator:
Muzej primenjene umetnosti

U realnosti!… je slogan pod kojim će se održati 39. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti od 29. marta do 30. aprila 2017. Tradicionalno svakog proleća, više od četrdeset godina u galerijama Muzeja, Salon arhitekture kao prvorazredna i popularna arhitektonska manifestacija, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i skreće pažnju javnosti na značaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture tematizovan je pitanjem prostornog odnosa između arhitekte, kao stvaraoca, i pojave – realnosti, kao aktuelne nemogućnosti u odnosu na aktuelno stanje stvari u Svetu – ovde i sada. Poslednjih decenija mnogo pažnje bilo je usmereno na spektakularno u arhitekturi, a mnogo manje na potrebe društva u odnosu na angažovana i neophodna rešenja. Kriza savremenosti arhitekture na različite načine može se smatrati preovlađujućim stanjem discipline u odnosu na koje zapravo arhitekta gradi lični stav prema sopstvenom zanimanju i strpljivo pravi arhitekturu i dalje tragajući za njenim istinskim vrednostima.

U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ograničenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. A svi mi koji se bavimo arhitektama i kojima je do arhitekture stalo moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost.

Za izložbu 39. Salona kandidovano je 233 rada u svim kategorijama. Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 77 radova u 6 kategorija (konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Žiri 39. Salona arhitekture, koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih profesionalaca – Duško Filipovski, Miroljub Stanković, Nenad A. Stjepanović, Irena Videnov i Maruša Zorec – dodeljuje Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.


Povezani tekstovi:
Konkurs: Prateći program 39. Salona arhitekture
Konkurs za učešće na 39. Salonu arhitekture 2017.
Otvaranje izložbe “(r)urbane bašte”
Nagrade 38. Salona arhitekture 2016.
Nagrade 37. Salona arhitekture 2015.
Dobitnici nagrada 36. Salona Arhitekture


Prateći program Salona

Salon arhitekture je manifestacija koja osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja dobiće šansu za razmenu iskustava.

Ističemo blok pratećih izložbi koji se otvara istovremeno sa glavnim programom Salona posvećen istoriji arhitekture Beograda: Arhitektura akademizma – Milutin Borisavljević i Dimitrije M. Leko kao i Građenje grada – daleki pogled iz blizine na Blokeve 1 i 2 Novog Beograda. Tu je i događaj na zatvaranju Salona Profesoru s ljubavlju posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića. Tokom trajanja Salona organizovaće se panel Tačka oslonca o značaju lika i dela Alekseja Brkića.

Od aktuelnih tema planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata kod nas. Prvi put na Salonu otvoren je poseban konkurs za dodatni prateći program koji je Savet Salona ustanovio prošle godine a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja.

Konkurs traje do 4. aprila 2017. a izabrani projekti biće prezentovani, iz dana u dan, tokom poslednje nedelje aprila. Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom Pre Salona nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu (29.03 -8.4.2017). Studentska izložba (r) urbane bašte koja se bavi “stanovanjem u gradu uz uzgajanje voća i povrća” predviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja Salona arhitekture.

Sve detaljnije informacije o programu 39. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

ZnakMPU_crveni