УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_39-Salon-arhitekture_Prateci-program

Последње јавно стручно вођење за посетиоце
Субота, 29. април 2017. у 12 часова
Води Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в. д. директор Музеј примењене уметности, Београд.

Изложба
39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ
29. март – 30. април 2017.

Свечано отварање и додела награда: среда, 29. март 2017. у 19 часова
Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в.д. директор МПУ.
Организатор:
Музеј примењене уметности

У реалности!… је слоган под којим ће се одржати 39. Салон архитектуре у Музеју примењене уметности од 29. марта до 30. априла 2017. Традиционално сваког пролећа, више од четрдесет година у галеријама Музеја, Салон архитектуре као прворазредна и популарна архитектонска манифестација, окупља бројне архитекте из земље, регије и иностранства и скреће пажњу јавности на значај и утицај архитектуре на квалитет живота савременог друштва.

Овогодишњи, 39. Салон архитектуре тематизован је питањем просторног односа између архитекте, као ствараоца, и појаве – реалности, као актуелне немогућности у односу на актуелно стање ствари у Свету – овде и сада. Последњих деценија много пажње било је усмерено на спектакуларно у архитектури, а много мање на потребе друштва у односу на ангажована и неопходна решења. Криза савремености архитектуре на различите начине може се сматрати преовлађујућим стањем дисциплине у односу на које заправо архитекта гради лични став према сопственом занимању и стрпљиво прави архитектуру и даље трагајући за њеним истинским вредностима.

У реалности настајања, архитектура подразумева процес и сарадњу, решавање проблема, комуникацију сложених идеја, обраду података и ограничења, презентацију и репрезентацију, експериментисање и иновативност, вештину и стратегију преговарања, као и мноштво других задатака. А сви ми који се бавимо архитектама и којима је до архитектуре стало морамо да се боримо за архитектуру, јер нема ко други. То је наша реалност.

За изложбу 39. Салона кандидовано је 233 рада у свим категоријама. Жири је у званичну селекцију уврстио 112 радова, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 77 радова у 6 категорија (конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде).

Жири 39. Салона архитектуре, који се састоји од угледних домаћих и интернационалних професионалаца – Душко Филиповски, Мирољуб Станковић, Ненад А. Стјепановић, Ирена Виденов и Маруша Зорец – додељује Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.


Повезани текстови:
Конкурс: Пратећи програм 39. Салона архитектуре
Конкурс за учешће на 39. Салону архитектуре 2017.
Отварање изложбе “(р)урбане баште”
Награде 38. Салона архитектуре 2016.
Награде 37. Салона архитектуре 2015.
Добитници награда 36. Салона Архитектуре


Пратећи програм Салона

Салон архитектуре је манифестација која осим такмичарског дела, увек припрема и богат пратећи програм са интересантним темама битним за савремену архитектуру, а студенти и заинтересована публика у оквиру експерименталних и едукативних радионица, трибина и предавања добиће шансу за размену искустава.

Истичемо блок пратећих изложби који се отвара истовремено са главним програмом Салона посвећен историји архитектуре Београда: Архитектура академизма – Милутин Борисављевић и Димитрије М. Леко као и Грађење града – далеки поглед из близине на Блокеве 1 и 2 Новог Београда. Ту је и догађај на затварању Салона Професору с љубављу посвећен обележавању 120 година од рођења и 50 година од смрти Николе Добровића. Током трајања Салона организоваће се панел Тачка ослонца о значају лика и дела Алексеја Бркића.

Од актуелних тема планиран је разговор о феномену конкурса и конкурсних резултата код нас. Први пут на Салону отворен је посебан конкурс за додатни пратећи програм који је Савет Салона установио прошле године а односи се на: тематске панел дискусије, тематски семинар, тематско предавање, тематска радионица и сличне адекватне формате за презентацију афирмативних идеја, мишљења и деловања.

Конкурс траје до 4. априла 2017. а изабрани пројекти биће презентовани, из дана у дан, током последње недеље априла. Студентски програми заступљени су већ традиционалном манифестацијом Пре Салона низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду и Грађевинско техничког факултета у Нишу (29.03 -8.4.2017). Студентска изложба (р) урбане баште која се бави “становањем у граду уз узгајање воћа и поврћа” предвиђена је за другу половину априла и трајаће до краја Салона архитектуре.

Све детаљније информације о програму 39. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.

ZnakMPU_crveni