UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Studentski projekat sa našeg fakulteta nagrađen na konkursu Global Schindler Award 2015

2015_SchindlerGlobalAwards_02_o
Studentkinje Marina Mihailović, Irena Nikolić i Mila Nedić sa nagrađenim projektom

Studenti treće godine osnovnih studija Arhitektonskog fakulteta Irena Nikolić, Marina Mihailović i Mila Nedić su u konkurenciji od preko 1200 registrovanih timova i oko 250 predatih radova iz celog sveta, osvojile jednu od 12 nagrada na međunarodnom studentskom konkursu Global Schindler Award 2015.

Tema konkursa je “Dizajn nove urbanosti: Grad kao resurs” za grad Šenžen (Shenzhen) i region Pir River Delta (Pear River Delta) u Kini. Raspis konkursa je urađen u saradnji Šindler grupe i Univerziteta ETH Cirih kojeg je predstavljao prof. Kis Kristijanse (Kees Christiaanse).

Projekat je izrađen na predmetu Uvod u urbanističko planiranje na III godini Osnovnih akademskih studija u toku zimskog semestra školske 2014/15. godine.

Konkurs: Global Schindler Award 2015

2015_SchindlerGlobalAwards_01_o
Na ceremoniji proglasenja, nagradu su našim studentkinjama uručili prof. Kis Kristijanse, ETH Cirih i Robert Bog, predstavnik Šindler grupe.

Šindlerov konkurs je otvoren, anonimni, idejni konkurs čiji je osnovni cilj bio da studente arhitekture i planiranja angažuje na kompleksnim urbanim temama i problemima. Na konkursu su mogli da učestvuju bečelor studenti u završnoj godini i master studenti u oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog dizajna i planiranja. Studenti su mogli da učestvuju na konkursu ukoliko je konkursni rad urađen uz mentorski nadzor nastavnika sa njihovih fakulteta.

Međunarodni žiri, kojeg su činili profesori sa univerziteta Harvard, Hong Kong, Peking, London i Šenžen, predstavnici Šindlera i renomiranih urbanističkih i arhitektonskih biroa i instituta, je dodelio 12 nagrada u ukupnom iznosu 150 000 američkih dolara. Naše studentkinje su dobile priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 5000 američkih dolara.

2015_SchindlerGlobalAwards_03_o
Nagrađeni studenti i prof Kis Kristijanse – obilazak lokacije

Ceremoniji proglašenja pobednika i dodele nagrada održanoj 30. aprila 2015. godine u Šenženu su prisustvovali tim naših studenta, predmetni nastavnik doc. dr Danijela Milovanović Rodić i ass Ivica Nikolić iz čije sale je nagrađen rad. Organizator konkursa je finansirao put i boravak dva studenta i nastavnika, a Arhitektonski fakultet put i boravak trećeg studenta.

Radi predstavljanja konkursnih rezultata izdata je publikacija u kojoj se, osim detaljnog prikaza dvanaest nagrađenih, nalazi i deset eseja koji su imali za cilj da osvetle ekspertsku perspektivu na temu i područje konkursa.

Pored ovog rada, na konkurs je poslato još 25 radova studenata sa našeg fakulteta sa kojima su na vežbama radili ass. Ivica Nikolić, ass. dr Tatjana Mrđenović, ass. Ivan Simić, ass. Jelena Marić i ass. Marija Cvetković.

Ovaj događaj smatramo priznanjem školi i u međunarodnoj konkurenciji potvrdu kvaliteta i konkurentnosti veština i znanja naših studenata, saradnika i nastavnika za formulisanje odgovora na složene izazove razvoja gradova danas.

Tim nastavnika i saradnika planira da rezultate ostvarene na predmetu učini vidljivim u vidu izložbe i publikacije radi predstavljanja kreativnih i inovativnih rešenja koja mogu biti inspiracija i podsticaj za rad i sledećim generacijama studenata.

2015_SchindlerGlobalAwards_04_o
Ilustracija na naslovnoj strani publikacije Global Schindler Award 2015 Projects & Essays – autor Matthias Gnehm