УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Асистент

Јелена Марић рођена је у Београду, где је завршила основну школу и гимназију. Архитектонски факултет Универзитета у Београду уписује 2008. године, где завршава Основне академске студије (2011) и Мастер академске студије архитектуре–смер Урбанизам (2013), када уписује докторске студије архитектуре.

Од 2012. – 2014. године ради као сарадник у настави, а од 2014. године као асистент на Департману за Урбанизам Архитектонског факултета, где учествује у реализацији радионица, изложби и пројеката у оквиру Архитектонског факултета. Рад у настави препознат је кроз специјалне награде и признања за рад са студентима. Члан је неколико факултетских комисија и обављала је функцију секретара департмана.

Научно истраживачким радом бави се од 2014. године, од када је учествовала на више националних и међународних конференција као излагач или члан организационог одбора. Објављује радове из области отворених простора, здравства и урбане обнове градова. Као предавач учествовала је у програму ERASMUS+ на два факултета у Пољској (Технички Универзитет у Гдањску (Politechnika Gdańska) и Универзитет за примењене науке у Сопоту (Sopocka Szkoła Wyższa)). Тренутно у својству истраживача учествује на четири научно-истраживачка пројекта: „Comprehensive Urban Governance“ Project [2019-2020], No SAMRS/2019/ZB/1/2. Slovak Aid програм, Словачки технички универзитет (Slovak University of Technology); „CREATIVE DANUBE: Innovative Teaching for Inclusive Development in Small and Medium-Sized Danubian Cities” Project [2019-2022], Erasmus+ KA203 програм сарадње. (“Ion Mincu” University of Architecture and Urbanism), Букурешт, Румунија; CA18204 „Dynamics of placemaking and digitization in Europe´s cities“ [2019-2023]. COST ЕУ Action, Хумболтов универзитет у Берлину (Humboldt University of Berlin), Немачка; DANube Urban Brand – a regional network building through tourism and education to strengthen the “Danube” cultural identity and solidarity – DANUrB“ [2017-2019]. INTERREG – Danube програм прекограничне сарадње; Будимпештански универзитет технологије и економије (Budapest University of Technology and Economics), Мађарска.

Радом у пракси бави се од 2013. године и учествује у изради архитектонско урбанистичких пројеката, студија и конкурса. Од 2019. године на Институту за Архитектуру и Урбанизам Србије учествује у реализацији послова из области архитектуре, урбанизма и просторног планирања и члан је Експертске Комисије за оцену студија изводљивости за све капиталне инвестиције на територији града Београда.

  • P: +381 11