UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poseta studenata Arhitektonskog fakulteta iz Firence: radionica “Architecture and Town Lab”

Firenze_Workshop_photo-by-Cosimo-Perini
Učesnici radionice i njihovi profesori, u Beogradu | Foto: Cosimo Perini

Internacionalna radionica

U okviru saradnje Università degli Studi di Firenze i Univerziteta u Beogradu po drugi put je organizovana poseta studenata Arhitektonskog fakulteta iz Firence (The first level Master Degree in Architectural Design in the DIDA) Beogradu, od 18. do 20. mart 2015. godine, u cilju realizacije radionice “Architecture and Town Lab”, na Internacionalnom kursu iz arhitektonskog projektovanja (International Course on Architectural Design), koji se realizuje na Departmanu za arhitekturu (DIDA – Dipartimento di Architecttura).

http://www.architettura.unifi.it

Kao mentori kursa i radionice studente su pratili: profesor Francesco Collotti (Architectural Design), profesor Tessa Matteini (Landscape) i profesor Erich Trevisiol (Urban Design and Planning).

U realizaciji radionice su učestvovali i Nicolò Campanini, Federico Coricelli, kao i Mišo Rašić, nakadašnji student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

U ime Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u organizovanju i realizaciji radionice je učestvovala prof. dr Mirjana Roter Blagojević sa Departmana za arhitekturu.

Firenze_Workshop_photo-by-Erich-Trevisiol
Razgovor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu | Foto: Erich Trevisiol

Tokom boravka u Beogradu nastavnici i studenti iz Firence su, u četvrtak 19. marta 2015. godine, boravili i na Arhitektonskom fakultetu gde su odslušali izlaganje prof. Roter Blagojević  o  urbanom i arhitektonskom razvoju Beograda i Savskog priobalja, kao i o problemima savremene zaštite i revitalizacije ovog područja.

Pored toga gosti iz Firence su sa prof. Roter Blagojević obišli navedene lokacije i neposredno se upoznali sa njihovim arhitektonskim i kulturnim vrednostima, građevinama zaštićenim kao spomenici kulture, ali i sa trenutnim stanjem i problemima. Oni su neposredno na lokaciji radili na prikupljanja podataka za rad na Projektu regeneracije područja Kosančićevog venca  i Savskog pristaništa.

Firenze_Workshop_photo-by-Matteo-Coletto
Na Kosančićevom vencu | Foto: Matteo Coletto
Firenze_Workshop_photo-by-Miso-Rasic
Na Kosančićevom vencu | Foto: Mišo Rašić