УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Посета студената Архитектонског факултета из Фиренце: радионица “Architecture and Town Lab”

Firenze_Workshop_photo-by-Cosimo-Perini
Учесници радионице и њихови професори, у Београду | Фото: Cosimo Perini

Интернационална радионица

У оквиру сарадње Università degli Studi di Firenze и Универзитета у Београду по други пут је организована посета студената Архитектонског факултета из Фиренце (The first level Master Degree in Architectural Design in the DIDA) Београду, од 18. до 20. март 2015. године, у циљу реализације радионице “Architecture and Town Lab”, на Интернационалном курсу из архитектонског пројектовања (International Course on Architectural Design), који се реализује на Департману за архитектуру (DIDA – Dipartimento di Architecttura).

http://www.architettura.unifi.it

Као ментори курса и радионице студенте су пратили: професор Francesco Collotti (Architectural Design), професор Tessa Matteini (Landscape) и професор Erich Trevisiol (Urban Design and Planning).

У реализацији радионице су учествовали и Nicolò Campanini, Federico Coricelli, као и Мишо Рашић, накадашњи студент Архитектонског факултета у Београду.

У име Архитектонског факултета Универзитета у Београду у организовању и реализацији радионице је учествовала проф. др Мирјана Ротер Благојевић са Департмана за архитектуру.

Firenze_Workshop_photo-by-Erich-Trevisiol
Разговор на Архитектонском факултету у Београду | Фото: Erich Trevisiol

Током боравка у Београду наставници и студенти из Фиренце су, у четвртак 19. марта 2015. године, боравили и на Архитектонском факултету где су одслушали излагање проф. Ротер Благојевић  о  урбаном и архитектонском развоју Београда и Савског приобаља, као и о проблемима савремене заштите и ревитализације овог подручја.

Поред тога гости из Фиренце су са проф. Ротер Благојевић обишли наведене локације и непосредно се упознали са њиховим архитектонским и културним вредностима, грађевинама заштићеним као споменици културе, али и са тренутним стањем и проблемима. Они су непосредно на локацији радили на прикупљања података за рад на Пројекту регенерације подручја Косанчићевог венца  и Савског пристаништа.

Firenze_Workshop_photo-by-Matteo-Coletto
На Косанчићевом венцу | Фото: Matteo Coletto
Firenze_Workshop_photo-by-Miso-Rasic
На Косанчићевом венцу | Фото: Мишо Рашић