UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Photo 1

Primopredaja plakete  

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, u ponedeljak 18. decembra 2023. godine održana je svečana primopredaja donacije READ JAPAN PROJECT kojoj su prisustvovali predstavnici Ambasade Japana, g. Tecuja Cubota, Otpravnik poslova i g-đa Kaori Ogura, Treći Sekretar, Kulturni ataše.

U prikladnom programu, uz prisustvo dekana Arhitektonskog fakulteta prof. Vladimira Lojanice i Prodekana za finansije i saradnju sa privredom prof. dr Dušana Ignjatovića, koordinator projekta dr Ivan Filipović predstavio je donirane knjige uvaženim gostima. Nakon izlaganja donirane građe, predstavnici Ambasade obišli su biblioteku Arhitektonskog fakulteta, gde su im bile prikazane ranije donacije knjiga na temu Japana, poklonjene fakultetu od strane Ambasade.

Ova donacija predstavlja nastavak uspešne saradnje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ambasade Japana u Republici Srbiji koja je podržala ovaj projekat, na aktivnostima sa ciljem jačanja prijateljskih veza između Japana i Srbije.

READ JAPAN PROJECT pokrenula je fondacija Nipon (The Nippon Foundation2008. godine kako bi pospešila razumevanje Japana kroz donaciju knjiga na engleskom jeziku univerzitetima i bibliotekama širom sveta. Projektom upravlja Tokijska fondacija za istraživanje politike (Tokyo Foundation for Policy Research) uz finansijsku podršku fondacije Nipon. Cilj projekta nije samo da podrži aktivnosti istraživača, lidera mišljenja i intelektualaca koji su specijalisti za Japan, već i da promoviše razumevanje među širom publikom i na taj način doprinese dugoročnom razvoju prijateljskih odnosa.

Donirane knjige na temu japanske kulture, društva i politike biće dostupne zainteresovanoj čitalačkoj publici u biblioteci Arhitektonskog fakulteta.

Ova prilika je iskorišćena da se ponovo naglasi predanost i posvećenost kojom Ambasada Japana nastavlja saradnju sa Republikom Srbijom kroz različite projekte, sa ciljem produbljivanja prijateljskih odnosa između dve države, zasnovanih na zajedničkoj saradnji.

Photo 2

Prezentovanje knjiga dobijenih putem donacije 

Photo 3

Oblizak biblioteke Arhitektonskog fakulteta 

Photo 4

Razgovor o budućoj saradnji  

Photo 5

Primopredaja zahvalnice Ambasadi Japana 
1