UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1693401728-kolarac-a-1200x800

Kolarčev narodni univerzitet, Studentski trg 5, Beograd, 22.12. 2023. u 19:00 otvaranje izložbe 1:12:1 Mariele Cvetić

Izložba 1:12:1 predstavlja završetak projekta Svet po meni započetog pre 10 godina. Prvo izlaganje je bilo 2013. godine u Galeriji Kulturnog centra Beograda (kustos Gordana Stanišić, autor teksta u katalogu Jasmina Čubrilo). Fotografije sa te izložbe kao veliki printovi izlagani su u različitim formatima i konceprima zajedno sa dokumentacijom o izložbi u Gete Institutu u Beogradu 2017. godine pod nazivom Das Unheiliche: o (ne)prevodivom, zatim u Kontakt galeriji SKC Kragujevac 2019-2020. godine, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2019. godine, a kao deo grupne izložbe na Niškom salonu 12/2 u izboru kustosa Bojane Burić 2018. godine u Nišu.

Na ovoj izložbi, pored fotografija, predstavljeni su kolaži nastali ‘vraćanjem’ objekata izlaganih na izložbi Svet po meni rađeni uvećanjem prema malim kolecionarskim u razmeri 1:12, sada ponovo u ravan, u dve dimenzije, ponovo u skali 1:1, sa ‘osama koordinatnog sistema’ kojima se čitaju njihove dimenzije. Druga vrsta kolaža predstavljena je u formi umetnikovih knjiga nastalih takođe od prvobitnog materijala prve izložbe, sa ili bez aktuelnih intervencija.

Medijski ‘fluidno’: od objekta, preko fotografije u sliku i knjigu – kolaž završava se projekat.

Iskorak iz ovog materijala je rad Izmeriti Tarkovskog tematski vraćen na početni koncept kuće, modela, repeticije, problema perspektive od velikog ka malom i vice versa, rađen po sceni sa snimanja filma Žrtva: i kad pravi (?) dom bude uništen, model (kopija) ostaje.

Projekat je praćen publikacijom O razmeri: monumentalizovanje minijaturizovanog (autorke: Jasmina Čubrilo i Mariela Cvetić, Arhitektonski fakultet, Beograd, 2019.) Problemi skaliranja (uvećanja i umanjenja) vezani za ovaj projekat bili su predstavljani u formi tekstova u zbornicima i na konferencijama, a među poslednjima je tematski broj časopisa Arhitektonskog fakulteta SAJ, 2022. pod nazivom Size: scale and proportion urednice Mariele Cvetić.