UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

IZLOŽBA – Nasleđe arhitektonskog izvoza Srbije u zemlje Afrike od 1960. godine do danas

AF - OTVORENA VRATA - baner

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
IZLOŽBA
Nasleđe arhitektonskog izvoza Srbije u zemlje Afrike od 1960. godine do danas
Otvaranje izložbe
sreda, 20. decembar 2023. godine, u 18 časova, Aula Fakulteta

Izložbu će otvoriti prof. arh. Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Autori izložbe
Ilija Gubić
dr Nebojša Antešević, naučni saradnik

Dizajn kataloga i izložbenih panela
Marina Dožaj

 


Izložbom „Nasleđe arhitektonskog izvoza Srbije u zemlje Afrike od 1960. godine do danas“, priređenom povodom jubileja šest decenija od osnivanja Afričke unije i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i nezavisnih afričkih zemalja, autori izložbe žele da aktuelizuju otkrivanje, prikupljanje, dokumentovanje i istraživanje arhitektonskog i urbanističkog nasleđa arhitekata iz Srbije nastalog na afričkom kontinentu u proteklih šest decenija, predstavljajući izbor najpre arhitektonskih ostvarenja koja ukazuju na zastupljenost različitih tipologija, opsega i vrsta projekata, kao i projektantskih pristupa.

Saradnja započeta pod okriljem Pokreta nesvrstanih – kao prijateljska i partnerska podrška zemljama koje su se trudile da posle dužeg perioda kolonizacije povrate svoj nacionalni identitet i uspostave državne i javne institucije – nastavljena je i tokom devedesetih godina prošlog veka, angažmanima arhitekata iz Srbije na izgradnji brojnih objekata koji do sada nisu celovito istraženi i prezentovani, ali i kroz druge aktivnosti i saradnju u oblastima urbanističkog planiranja i projektovanja, očuvanja graditeljskog nasleđa, tehničke pomoći vladama, ili kroz bilateralnu ili multilateralnu saradnju, prvenstveno pod okriljem Ujedinjenih nacija, i edukaciju arhitekata.

Arhitektonska i urbanistička ostvarenja predstavljena izložbom, pored toga što su značajna za društva i sredine za koje su nastala, predstavljaju i zapažena ostvarenja u opusima arhitekata iz Srbije. Kontinuirano prisustvo arhitekata iz Srbije na afričkom kontinentu tokom poslednjih šest decenija značajno je za noviju istoriju srpske arhitekture i za kulturu uopšte. Koncept izložbe je odredio hronološki način prezentacije po dekadama oko 130 realizovanih i nerealizovanih projekata.


 

Nakon otvaranja izložbe uslediće razgovor o radu srpskih arhitekata u Africi.

Učesnici panela:
Prof. arh. Vladimir Lojanica, redovni profesor, dekan Arhitektonskog fakulteta
Dr Dušan Ignjatović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta
Dr Nataša Ćuković Ignjatović, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta
Dr Ksenija Lalović, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta
Jelica Jovanović, arhitekta, istoričarka arhitekture, Tehnički univerzitet u Beču/Docomomo Srbija/Grupa arhitekata

Moderator:
Dr Nebojša Antešević, arhitekt, naučni saradnik, IAUS/FMZ

Izložba će biti otvorena do 15. januara 2024. godine.

Izložba se organizuje u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Projekat je realizovan uz sufinansiranje Ministarstva kulture Republike Srbije. Organizator, Centar za održivi urbani razvoj i kulturu „Struktura“ (Novi Sad), izražava zahvalnost Inženjerskoj komori Srbije i internet portalu Gradnja.rs za finansijsku podršku u realizaciji izložbe.

 

 

1

Dušan Milenković i Branimir Ganović za Energoprojekt, Findeco House, Lusaka, Zambija (1972-1976). Izvor: fotografija Ilije Gubića, 2018.

 

2

 

Dušan Milenković za Energoprojekt, Internacionalni konferencijski centar, Kampala, Uganda (1970-1971). Izvor: fotografija Ilije Gubića, 2019.

3

Zoran Županjevac, Ivan Pantić za Energoprojekt, Ministarski kompleks (prvonagrađeni rad na međunarodnom konkursu), Harare, Zimbabve (1987). Izvor: Zaostavština Zorana Županjevca, ljubaznošću Larise Nikolić Županjevac