UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet organizuje:
Međuuniverzitetski tematski studentski forum „MTSF 2023“:

S one strane stvarnosti

Prostori metaverzuma kao elementi nove realnosti

25.novembar – 9. decembar 2023. godine

4_poster-2

Ovogodišnji “Međuuniverzitetski tematski studentski forum / MTSF 2023” biće održan pod sloganom „S one strane stvarnosti“ i, kao takav, višeaspektno će se fokusirati na fenomenologiju metaverzuma kao elementa nove realnosti. Zajednička multidisciplinarna saradnja u pomenutom kontekstu: kako studenata osnovnih, master i integrisanih akademskih studija, tako i studenata doktorskih studija, proizaći će iz ostvarene međuuniverzitetske saradnje između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Umetnosti u Beogradu.

Forum će se organizovati u prostorijama Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta.
Forum će biti dvojnog karaktera: naučnog-edukativnog i stručno-edukativnog, pa će i biti realizovan dvojako:

– U naučno-edukativnom kontekstu:

  • kao predavački, baziran na organizovanju tematski relevantnih izlaganja koja će biti realizovana od strane prijavljenih studenata doktorskig studija
  • kao debatni, baziran na organizovanju tematski relevantnih okruglih stolova na kojima će prvenstveno diskutovali studenti doktorskih studija, sa mogućnošću participacije istudenata osnovnih, master i integrisanih akademskih studija oba učestvujuća univerziteta.

U stručno-edukativnom kontekstu:

  • kao praktični, osmišljen u vidu radionice u kojoj će polaznici, isključivo, biti studenti osnovnih, master i integrisanih akademskih studija oba učestvujuća univerziteta.

MTSF 2023 je namenjen studentima arhitekture, sociologije, filozofije (opciono psiholohije) i prostornog planiranja sa Univerziteta u Beogradu i studentima primenjene umetnosti sa Univeziteta umetnosti u Beogradu. U okviru MTSF-a, polaznici će imati priliku da istraže i izraze svoje viđenje arhitektonskog prostora u virtuelnom svetu (funkcionisanja života i rada u njemu kao takvom).

Razmatranje održivosti bazičnih postavki arhitekture, njene prostornosti i geometričnosti u metaverzumu predstavljaće okosnicu svih aktivnosti MTSF-a. Iako virtuelni svet ne podleže zakonima fizičke (ovostrane) arhitekture, primećuje se da su u postojećim projektima koji se odnose na metaverzum, a iz domena su arhitekture – direktno ili indirektno (bilo da se odnose na video igre ili druge simulacije realnosti), često prisutni tipični gradbeni elementi materijalne prirode (zidovi, vrata, prozori i dr.) i nematerijalne prirode (osvetljenje, refleksija i dr.). Ovostrana arhitektura (u fizičkom svetu), pored ograničenja ideološke, sociološko-psihološke, ekonomske i kulturološke prirode, ima i svoja fizička ograničenja proistekla delovanjem prirodnih zakonitosti (statička, termička, akustička ograničenja, ona po pitanju materijalizacije, geometrije i dr.). Međutim, u virtuelnom okruženju skup tih, nama poznatih, ograničenja je znatno manji. Pretpostavka je da, od navedenih fizičkih ograničenja, ona geometrijske prirode opstaju i u virtuelnoj arhitekturi – bilo u nama poznatom ili u nekom drugom obliku koji je potrebno ovom prilikom istražiti.

Po završetku foruma, svi učesnici dobiće personalizovane sertifikate potpisane od strane organizatora MTSF-a, kao dokaz o učestvovanju i funkciji koju su imali.

Broj učesnika je ograničen.

 


INICIJALNA IZLAGANJA I OKRUGLI STOLOVI
(naučno-edukativni kontekst angažovanja na Forumu)

Za sve studente doktorskih studija:

  • Arhitektonskog fakulteta
  • Filozofskog fakulteta, Odeljenja za sociologiju
  • Filozofskog fakulteta, Odeljenja za filozofiju
  • Geografskog fakulteta, Odseka za prostorno planiranje

Na početku foruma, planirana su uvodna izlaganja o poziciji arhitekture i njenoj održivosti u metaverzumu koja će biti realizovana od strane studenata doktorskih studija. Sa naučnog aspekta će se obrađivati teme koje se odnose na arhitekturu, njenu prostornost i geometričnost, kao i kulturno nasleđe, virtuelnu realnost, sociološko-psihološke, filozofske i prostorno-planerske aspekte relevantne za pružanje multidisciplinarnog uvida u zadatu temu. Izlaganja će se posebno fokusirati na koncept metaverzuma uopšte, kao i na mogućnost transponovanja poznatih arhitektonskih koncepata fizičke (ovostrane) arhitekture u virtuelni svet. Mogućnost izlaganja imaće samo oni studenti doktorskih studija čiji su prethodno poslati apstrakti bili recenzirani i prihvaćeni od strane supervizora. Praćenje izlaganja vršiće supervizori.

Templejt apstrakta može se preuzeti ovde.

Apstrakte slati do 11. novembra 2023.na mail nikola.popovic.bk@arh.bg.ac.rs

 

STUDENTSKA RADIONICA
(stručno-edukativni kontekst angažovanja na Forumu)

Za studente od druge do pete godine osnovnih i integrisanih studija i svih godina master studija:

  • Arhitektonskog fakulteta
  • Fakulteta primenjenih umetnosti
  • Filozofskog fakulteta, Odeljenja za sociologiju
  • Filozofskog fakulteta, Odeljenja za filozofiju
  • Geografskog fakulteta, Odseka za prostorno planiranje

Namera praktičnog rada na radionici u okviru Foruma je da multidisciplinarni timovi studenata svih učestvujućih fakulteta osmisle i isprojektuju virtuelnu jedinicu u metaverzumu. Očekuje se da studenti arhitekture, primenjene umetnosti i prostornog planiranja ponude svoje stručno viđenje o minimumu uslova i potreba korisnika koji moraju biti zadovoljeni da bi, sa geometrijsko-projektantsko-dizajnerskog i planerskog aspekta, pomenuta virtuelna jedinica i virtuelno funkcionisanje u njoj bili održivi u metaverzumu. Sa druge strane, očekuje se da studenti sociologije i filozofijet iznesu svoje profesionalne argumente o pomenutoj održivosti odnosno formulišu sopstvene (uskostručne) razloge zbog kojih korisnici metaverzuma i u njemu pokazuju interesovanje za elemente i aspekte fizičke (materijalne) arhitekture u virtuelnom svetu, čak i kada oni nisu nužni.

Prijave slati do 18. novembra 2023. na mail nikola.popovic.bk@arh.bg.ac.rs

Po završetku Foruma, svi učesnici dobiće personalizovane sertifikate potpisane od strane organizatora MTSF-a, kao dokaz o učestvovanju i funkciji koju su imali.

Broj učesnika je ograničen.

Opširnije informacije o konceptu Foruma i detaljan plan aktivnosti, nalaze se u priloženom dokumentu.