UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski fakultet u Beogradu organizovao je 9. marta 2022. godine izložbu studentskih radova u izložbenoj dvorani Narodne biblioteke „Veljko Dugošević” u Golupcu. Data izložba je ostvarena kroz saradnju fakulteta i Opštine Golubac, čija je opštinska Turistička organizacija pridruženi saradnik fakulteta u DANUrB+ INTERREG Dunavskom projektu (2020-2022). Izložba je obuhvatila radove iz tri različita urbanistička projektna studija, gde je Golubac bio područje istraživanja i dizajna. Najveći broj izloženih plakat je vezan za studio „Sinteza“ sa 3. godine studija, mentora doc. Ivice Nikolića. Druga dva projektna studija su sa 4. i 5. godine studija, pod rukovodstvom prof. Aleksandre Đukić. Ukupno je pripremljeno i izloženo 26 studentskih plakata. Glavna tema studentskog rada bila je Dunavska obala u Golupcu, kao i kulturna baština grada.

Svečanom otvaranju prisustvovali su lokalni predstavnici, građani, studenti-autori i nova generacija studenata, koji su tokom ovog dana imali terensku nastavu u Golupcu. Uvodna izlaganja održali su Marija Živanović Ilić, upravnica biblioteke, prof. Aleksandra Đukić o projektu DANUrB+, doc. Ivica Nikolić o studentskom radovima, a Zoran Ćirković, predsednik Skupštine opštine Golubac, je svečano otvorio izložbu. Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu posetili su i novu stalnu postavku biblioteke, o prošlosti Golupca (stare fotografije, razglednice, knjige i sl.), kroz koju ih je proveo Bojan Radovanović, glavni sakupljač vredne golubačke prošlosti.

Pored izložbe kao ključnog događaja tokom dana, tim sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu imao je nekoliko razgovora sa predstavnicima Golupca o drugim zajedničkim aktivnostima u okviru projekta DANUrB+. To je obuhvatilo pripreme za studentski kamp u Golupcu u junu 2022. godine, uključivanje lokalnih stejkholdera u projektne aktivnosti, tehničku podršku fakulteta za prijavu opštine na nove razvojne projekte i mogućnost novih studentskih izložbi.

00

Studentska izložba u Golupcu – uvodni plakati (Autor: A. Grujičić)

01

Studentska izložba neposredno pre svečanog otvaranja (Autor: N. Mitrović)

02

Prof. Aleksandra Đukić na svečanom otvaranju (Izvor: Narodna biblioteka Golubac)

03

Doc. Ivica Nikolić na svečanom otvaranju (Autor: B. Antonić)

04

Detalj sa izložbe (Autor: N. Mitrović)

05

Marija Živanović Ilić, upravnica Narodne biblioteke u Golupcu, na svečanom otvaranju (Izvor: Narodna biblioteka Golubac)

06

Tim koji je pripremio izložbu (Izvor: Narodna biblioteka Golubac)

07

Pre postavljanja izložbe (Autor: N. Mitrović)

08

Studenti u obilasku Golubačke tvrđave (Autor: N. Mitrović)

09

Studenti na terenskoj nastavi u Golupcu (Autor: N. Mitrović)