UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Hastahana_1200x600

Urbana transformacija “Hastahane” u Sarajevu (“Nijaz Durakovic Park”), Bosna i Hercegovina – Inovacijski izazov

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Opštinom Centar Sarajevo, poziva arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rešenje javnog prostora „Hastahana“ u Sarajevu.
Poziv je otvoren od 28.2. do 6.4. 2022., a pristupiti mu se može na stranici https://www.urbanlab.ba/en/contests/. Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rešenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva, koja će doprinieti urbanoj regeneraciji „Hastahane“ – kultne lokacije u srcu Sarajeva gde se preklapaju značajni istorijski periodi. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, i koji su sada uključeni u smernice poziva.
Međunarodni petočlani žiri, sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca, razmatraće dostavljene predloge idejnih rešenja i nagraditi tri najbolja rešenja u skladu s uslovima ovog javnog poziva.
Nakon dodele nagrade trima rešenjima od strane žirija, ista će biti stavljena na i javno glasanje za izbor najboljeg rešenja po mišljenju javnosti. Oština Centar namerava da podrži izradu priedloga koji dobije naviše glasova javnosti i u saradnji sa pobednikom javnog glasanja radiće na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.