UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

POZIVNICA 21X21

Umetničkim kolektivnim projektom H3O2 se istražuje struktura i neuhvatljiva forma vode, izabrana kao polazna tačka mladih autorki i autora koji zajedno istražuju princip projektovanja i umetničkog promišljanja  zasnovan na  strukturama i pravilima po kojima priroda funkcioniše i opstaje.

Pomoću crteža, fizičkih modela, struktura, skulptura, asamblaža i instalacija u prostoru promišlja se struktura jedne kapi vode, emocije, jednog tela, zatim grada, objekta, ili pak segmenta asfalta Ulične galerije.

Voda je tečnost koja je istovremeno dragoceni fenomen ali i sasvim svakodnevna neophodnost. U oblastima  nestašice i zagađenosti, nedostatak vode čini ovu tečnost tragičnom, dok je u oblasti njenog izobilja percipirana kao estetski objekat neuhvatljive forme i lepote, predmet inspiracije, divljenja, uživanja i istraživanja.

U okviru projekta H302, voda je većinskim delom posmatrana kao alat strukturacije prostora, gradivni element mreže emocija mlade osobe, razarač, ili membrana koja zamagljuje horizont predela pred nama.

Koncept koji definiše umetnički projekat H302 je otvorenog tipa i kao takav je transformisan u prateći program Ulične galerije sa ciljem primene još jedne aplikativne radionice kako bi se postigli što bolji rezultati promišljanja o vodi, njenoj primeni i mnogostrukim tumačenjima u diskursu arhitektonsko-umetničkog delovanja. Značajan cilj ovog projekta je promocija savremenih arhitektonsko-umetničkih praksi neafirmisanih autora u otvorenom javnom gradskom prostoru.

Ulična galerija je prostor na kome je voda ipak pronašla svoj put artificijalno ili prirodno, poslužila je kao operativni poligon dejstva. Stvorene su nove prostorne slike vode, novi ambijenti i prototipi, odnosno modeli i strukture vode kroz umetnički projekat H302.

H302 se tumači kao formula za drugačiji pogled na vodu, vodu sa strukturom, vodu sa snagom da oblikuje prostor oko nas, vodu kao interaktivni alat u procesima strukturacije prostora i povezivanja sa gradskom prirodom i ulicom.

 

Autori projekta: Miloš Stojković Minić, Milica Grbić, Nikola Dimitrović / Atrio

Atrio je grupa arhitektonsko-umetničke operativne prakse.

Urednici kataloga: Miloš Stojković Minić, Milica Grbić, Nikola Dimitrović

Dizajn kataloga: Atrio tim & Bruno Tolić [Matrijaršija]

Učesnici: Nevena Petrović, Jovana Petronijević, Milica Miljković, Teodora Simonović, Katarina Babić, Jovan Jovanović, Luka Rajšič, Mirjana  Novaković, Jana Starčević, Natalija Jagličić, Tamara Plećević, Miloš Stojković Minić, Milica Grbić, Nikola Dimitrović.

 

Recenzenti izložbe:

dr Milena Kordić, docent AF UB

mr Dragan Jelenković, redovni profesor AF UB

Štampa | DPC group

Izdavač | Ulična galerija / AF UB

Tiraž |500

Mesto i godina izdanja |Beograd, 2021.

ISBN 978-86-7924-264-8