UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Uspeh asistenata i istraživača sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu na urbanističko-arhitektonskom konkursu za parterno uređenje Trga Svetog Trojstva u Somboru

Četiri člana nastavnog i istraživačkog osoblja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu – as. dr Branislav Antonić, as. Aleksandar Grujičić, as. Đorđe Mitrović i Nikola Mitrović, istraživač-pripravnik – su učestvovali kao autorski tim i zauzeli drugo mesto na otvorenom javnom Konkursu za dizajn: urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja parternog uređenja Trga Svetog Trojstva u Somboru. Konkurs je trajao od 28. aprila do 26. juna 2023. godine, a tematski je obuhvatio sve urbanističke elemente projekta navedenog trga u starom jezgru Sombora sa rešenjem popločanja, hortikulture i saobraćaja, kao i prateći istraživački rad, gde se na osnovu analize postojećeg stanja objašnjavaju kreativna ideja i rešenje samog trga.

slika 1

Sl. 1: Autorski tim ispred panoa konkursnog rešenja na izložbi na otvorenom u Somboru

Autorski tim sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu je predložio rešenje pod nazivom „Somborska gradska scena“ kojim bi se očuvao manifestacioni karakter Trga Svetog Trojstva uz njegovo osavremenjavanje i bolje prostorno i funkcionalno povezivanje sa okolnim gradskim tkivom.

Model
Sl. 2: Prikaz parternog rešenja Trga Svetog Trojstva u Somboru
slika 3
Sl. 3: 3D prikazi prilaska Trgu Svetog Trojstva u Somboru

Svi nagrađeni autori su pozvani 22. avgusta 2023. godine u Sombor, na svečani prijem u zdanje Županije. Tu im je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković lično uručio priznanja.

slika 4

Sl. 4: Uručenje priznanja za 2. mesto na konkursu od strane gradonačelnika Sombora u zdanju županije

Posle prijema svi prisutni su se zajedno prošetali do gradske pešačke zone, gde su konkursna rešenja dodatno izložena na panoima kako bi se i javnost Sombora upoznala sa njima.

slika 5
Sl. 5: Izložba plakata svih radova na konkursu u pešačkoj zoni Sombora