UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuće predavanje: “Status objekta. Filozofija arhitekture i prevazilaženje prisutnosti” – Jorg H. Glajter (Jörg H. Gleiter)

Jorg H. Glajter (Jörg H. Gleiter) na konferenciji: Hybrid Talks XX “Computational Design”

Pozivamo vas da prisustvujete gostujućem predavanju arhitekte Jorga Glajtera (Jörg H. Gleiter), profesora i šefa departmana za arhitektonsku teoriju i direktora Instituta za arhitekturu Tehničkog Univerziteta u Belinu (Institut für Architektur / Architekturtheorie – Technische Universität Berlin). Predavanje će se održati u četvrtak, 11.04.2019. godine u 19.00 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, pod naslovom:

Status objekta. Filozofija arhitekture i prevazilaženje prisutnosti
The Status of an Object. Philosophy of Architecture and the Overcoming of Presence.
Jorg H. Glajter (Jörg H. Gleiter)

četvrtak, 11.04.2019. godine
19:00 sati, amfiteatar
Univerzitet u Beogradu
 – Arhitektonski fakultet
Bul. Kralja Aleksandra 73/II

Predavanje će se fokusirati na pitanje objekta kao centralno pitanje filozofije arhitekture. Ipak, prevazilaženje prisustva objekta nije cilj filozofije arhitekture, kao što je često pretpostavljano, već je njen preduslov. Uzimajući u obzir antropologiju, epistemologiju i estetičku pragmatiku, predavanje će istaći tri teorijske pozicije na kojima se mora temeljiti svaka filozofija arhitekture. Filozofski, arhitektura je više pitanje o vremenu nego prostoru.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresovane.

Dobrodošli!

Jorg_H_Gleiter_portret_opt

Biografija:
Jorg H. Glajter (Jörg H. Gleiter) je arhitekta, šef departmana za arhitektonsku teoriju i direktor Instituta za arhitekturu Tehničkog Univerziteta u Belinu. Studirao je arhitekturu na Tehničkom Univerzitetu u Berlinu, Univerzitetu u Veneciji (IUAV) i na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku (M.S. in Advanced Architectural Design, 1992). Doktorirao je u oblasti arhitektonske teorije na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru, gde je završio i postdoktorske studije u oblasti filozofije arhitekture.

Kao arhitekta radio je u biroima Eisenman Architects i Leeser Architecture u Njujorku i u različitim arhitektonskim biroima u Italiji i Nemačkoj. Predavao je kao profesor estetike na Slobodnom univerzitetu u Bozen-Bozanu u Italiji (2005-12), kao gostujući profesor projektovanja i arhitektonske teorije na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru (2005-07), kao profesor filozofije arhitekture na Vaseda Univerzitetu u Tokiju (2003-05) i kao gostujući profesor na Internacionalnom Univerzitetu (VIU) u Veneciji (2003).