UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Mikser_logo_mali

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju autore da učestvuju na konkursu za umetničke radove BlackBox – Mrtva priroda koji će biti predstavljeni u okviru desetog jubilarnog Mikser festivala, od 24. do 26. maja 2019. godine, na donjem Dorćolu.

Projekat BlackBox nastao je 2015. godine u saradnji Mikser festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti,  kao reakcija na smanjenje prostora i resursa za umetnost u našem javnom prostoru i politikama, i kao potreba za kulturnim i umetničkim izražajem mladih stvaralaca uprkos ograničenim mogućnostima. Kao refleksija uticaja naše realnosti na umetničko stvaralaštvo, projekat se fokusira na umetničke intervencije na „skučenom medijumu“ – kutijama dimenzija 60x60x60, ostavljajući umetnicima slobodu da lucidnim nadgradnjama unutar i „van kutije“ izraze svoje misli i stavove o zadatoj temi.

O projektu
Projekat BlackBox deo je Mikser festivala koji ove godine obeležava deset godina postojanja. Cilj projekta je da mladim umetnicima obezbedi prostor da se kreativno izraze, daju svoj doprinos kritičkom diskursu o najvažnijim društvenim temama i učestvuju u kreiranju rešenja za svoju okolinu.

Smešten u kontekstu Mikser festivala, projekat BlackBox pruža mladim umetnicima priliku da se prvi put u svojoj karijeri predstave publici, afirmišu svoj rad i sarađuju sa nekim od najuticajnijih umetnika iz zemlje i regiona. Pored izlaganja svojih radova na jubilarnom 10. Mikser festivalu, umetnici odabrani od strane stručnog žirijaimaće priliku da učestvuju u programu festivala, edukuju se, upoznaju sa drugim učesnicima festivala i započnu svoju umetničku karijeru.

Tema BlackBox 2019: MRTVA PRIRODA

Klimatske promene, degradacija životne sredine, nedostatak resursa, nekontrolisana proizvodnja otpada samo su neki od izazova sa kojima se kao društvo suočavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Uspešno rešavanje ovih pitanja i uspostavljanje nove društvene paradigme može obeležiti vreme u kome živimo i kreirati prostor za zdraviji, lepši i uravnoteženiji način života. Ako, pak, ne uspemo u iznalaženju kreativnih i primenljivih rešenja, posledice mogu biti fatalne, ne samo po životnu sredinu i planetu, već i po opstanak ljudske vrste. Autor i kustos projekta, prof. Marko Lađušić vas poziva na promišljanja:

Tema ovogodišnjeg izdanja platforme BlackBox 2019 – Mrtva priroda – pruža prostor za refleksiju budućnosti. Pitanja idu u smeru očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu? Očekivanja su dijametralno suprotstavljena i na taj način vidimo široko polje za umetnička istraživanja i ideje. Mrtva priroda je metafora, zatečeno stanje ili plastično bogatstvo od smeća. Da li je jesenja pesma opraštanje od sveta koji poznajemo? Mrtva priroda je jedna od fundamentalnih žanr scena vizualne umetnosti, uvek u zreloj fazi i jasnom koloritu ali mrtva, odbačena ili glorifikovana na kraju svoje oblikovnosti i prirodnosti, sećanje! Odlična tema za početak novog već mrtvog plastičnog sadržaja, opasnog, prljavog, mrtvog kolorita i neverovatne prostorne superiornosti. Čovekovo delo suvišnosti koja ga na kraju uzima. Da li ima nade? Nije ni bitno, čovek uvek nađe opravdanje!

Black-Box-na-Mikser-Fesitvalu

BlackBox-ovi na Mikser Festivalu 2017

Tehnički opis
Kolektivna postavka sastoji se od 100 crnih kutija od čvrstog materijala veličine 60x60x60 koje su predmet individualnih intervencija umetnika i zajedno čine makro-instalaciju u zoni festivala na donjem Doćolu, dostupnu masovnoj publici samog festivala. U zavisnosti od prirode rada, kutije će biti postavljene na pokretne nosače, fiksirane na zidove ili smeštene u prostoru. U dogovoru sa umetnicima, radovi će biti raspoređeni na definisanim pozicijama na otvorenom.

Radovi mogu biti realizovani unutar kutije, ili tretirati kocku kao objekat sadržan u radu, uključujući i performans koji crnu kutiju ili više njih tretiraju kao elemente scene, sa koncepcijski različito osmišljenim pristupima njihovom sadržaju (otvaranjem jedne stranice kutije, sagledavanjem kroz otvor, putem audio ili video zapisa itd.).

Rokovi
Konkurs traje do 20. aprila 2019. godine.
Rezultati konkursa biće proglašeni 25. aprila 2019. godine na internet stranici: http://www.mikser.rs/
U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala 2019 izabrani autori će učestvovati na razvojnim radionicama u saradnji sa mentorima projekta BlackBox.

Prijavljivanje na konkurs
Konkurs je  otvoren za sve autore iz svih kreativnih oblasti, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki/a kandidat/kinja ili grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara na linku http://www.blackbox.mikser.rs, uz dostavljanje opisa projekta (maksimum 300 reči), tehničkih karakteristika i vizuelnih/audio materijala, crteža, skica itd. koje ilustruju rad.

Dostavljeni radovi ne mogu prelaziti veličinu od 5MB. Prijavom na konkurs kandidati potvrđuju da su autori svih priloženih radova i/ili skica i da Mikser ima pravo objavljivanja priloženih radova i/ili skica na svim komunikacionim kanalima.

Više informacija: blackbox@mikser.rs

Nagrada
Radovi odabrani na konkursu biće izloženi u okviru kolektivne izložbe BlackBox – Mrtva priroda na Mikser festivalu 2019. godine u periodu od 24. do 26. maja 2019. godine. Pored učešća u centralnoj umetničkoj izložbi festivala, nagrađeni autori imaće priliku da prisustvuju edukativnim sadržajima u okviru festivala.

Autor i glavni kustos
Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Žiri
doc. Ivan Grubanov, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd
Slaviša Savić, grafički dizajner
Aleksandra Žiravac, MA, Fashion Design
Jelena Atanasijević, van. profesorka i prodekanka, Filološko-umetnički fakultet Kragujevac
Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Kreativni tim
Mina Radović, Fiona Sindjelić, Jelena Branković

Gost predavač
profesor Nikola Nikačević

Tehnički tim
Petar Djurić, Nemanja Dabižljević, Bogdan Dobrota

Organizacioni tim
Maja Lalić, Mikser, Tatjana Gostiljac, Mikser, Ana Čarapina, Mikser, Staša Stojkov, Mikser

Organizatori
Mikser i Fakultet Primenjenih Umetnosti u Beogradu