UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
belgradeoflight_orig

Beograd svetlosti 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara 2019. godine u Kulturnom centru GRAD!

Manifestacija otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom “Zamisli svetlost” u okviru koga će nastupiti pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva. Oni će svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisati Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem, pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program će otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetničke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LUMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Njihov performans biće prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene – kolektiv Lansiranje, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost.

Manifestaciju zatvara LIGHTSCAPES javna diskusija o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

PROGRAM FESTIVALA

Svetlucanje-radionica_za_decu_2019_opt

Program 04-09.02.2019.

 

04.02.2019. u 20.00 časova
Luministička umetnost može kao kibernetički manirizam da posluži potrebi za zabavom modernog homo ludensa i pomoću dirigovanih efekata, postignutih čudnovatim automatima, da prikaže monumentalno pozorje mašinskog folklora, misteriju 20. veka. Ali ta umetnost može takođe – tako se nama čini – da ritmovima svetla i zvuka, harmonijama oblika i proporcije odražava kosmičku supstancu”. Oto Bihalji Merin, 1972.

Vizionarska, može se reći, bila je ova misao Ota Bihaljija Merina, srpskog i jugoslovenskog pisca, umetničkog kritičara, umetnika.

Od okularnog čembala i magične lanterne, muzike boja i ritmičke svetlosti, luminokinetičkih skulptura, mobila, ambijenata koji su u umetnički koncept uveli prostor, trajanje, pokret, interakciju;

Do programiranih, imerzivnih svetlosno-zvučnih instalacija, prostornih intervencija, svetlosnih projekcija i spektakala koji prate svet iz analognog u digitalno;

Da li su ovi umetnički podvizi danas postali svetlosne senzacije inkorporirane u industriju zabave, efemerne događaje i turističke ponude, ili se i dalje teži ka eksperimentu i sinesteziji, aktivaciji i transformisanju percepcije i doživljaja?

#ZAMISLISVETLOST

04.02.2019.
instalacija // performans // interakcija
[THE BOX | Q/TI/JA]
Radio.Nica art grupa

05.02.2019.
svetlosna instalacija
LUMINISCENCIA
Izvanredni Bob

06.02.2019.
interakcija // predavanje
TALASI – sinergetski svetlosno-zvučni performans
Aleksandra Stratimirović & Leonel Kaplan
SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU – predavanje
Nataša Todorović

07.02.2019.
svetlosna instalacija // performans
ISKRA.KOZMA
Isidora Pejović i Lansiranje kolektiv

08.02.2019.
izložba
POLITIKE PREDSTAVLJANJA
Mark Brogan

Kako zamišljamo svetlost i osvetljenje u gradu, šta možemo promeniti, da li možemo promeniti i od koga to zavisi, promišljaćemo zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima u Svetlosnoj šetnji + diskusiji koju predvodi grupa Beogradskih svetlosnih detektiva.

Datum šetnje: 02.02.2019.
Datum diskusije 09.02.2019.

Da svoje imaginarne svetove prenesu u našu stvarnost pitaćemo i najmlađe. Na radionici Svetlucanje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta kroz kreativan rad nastavljamo da proširujemo stvarnost iza granica vidljivog.

Datum radionice: 09.02.2019.