UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

World_Architecture_Day_2018_logo_opt

Nakon prošlogodišnje uspešne premijere, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Ambasada Republike Slovačke po drugi put organizuju “Noć arhitekture” povodom Svetskog dana arhitekture (UIA – World Architecture Day 2018 – “Architecture… For A Better World”). Međunarodna unija arhitekata (UIA – International Union of Architects) je 2005. godine ustanovila prvi ponedeljak u oktobru kao Svetski dan arhitekture.

Tim povodom, pozivamo Vas na događaj “Noć arhitekture” koji će se desiti u ponedeljak, 01. oktobra 2018. godine, u periodu 18.00-01.00 sati na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Noć arhitekture je kratkotrajni, jednodnevni format nastao povodom obeležavanja Svetskog dana arhitekture u vidu izložbi, predavanja, radionica posvećenih arhitekturi u najširem smislu i usmerenih na promociju i pokazivanje širine i obima ove delatnosti široj kulturnoj javnosti.

Otvaranje manifestacije i Svečani prijem brucoša na Arhitektonskom fakultetu održaće se u 18.00 sati od strane prof. dr Vladana Đokića, dekana i NJ.E. Dagmar Repčekove, ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu.

Učešće u izalagačkom i programskom delu ovogodišnjeg izdanja uzelo je sedam država: Australija, Austrija, Danska, Hrvatska, Izrael, Poljska, Slovačka.

Kroz seriju izložbi, projekcija video i dokumentarnog materijala, kao i nekoliko kratkih predavanja, pozivamo Vas da se upoznate sa svetom arhitekture!

 Svi su dobrodošli!

Program – 01.10.2018. (18.00 – 01.00h)


Sala Država Sadržaj
219 Hrvatska Arhitektonski fakultet iz Zagreba donosi izložbu odabranih studentskih radova na temu istraživanja delovanja u novom kontekstu s područnim tradicijskim arhitektonskim značajkama i temama, te radi mogućih projektantskih rešenja za vanrednu situaciju poplava iz maja 2014. godine.
.
220 Austrija Izložba „Mladi bečki arhitekti i pejzažni arhitekti“ („YOVA4 – Young Viennese Architects and Landscape architects“)
.
221 Slovačka Izložba „Ekokapsula“ – savršeno funkcionalna i ekološki prihvatljiva „pametna“ mikro-kuća, koja dozvoljava da ostanete na udaljenim mestima, bez infrastrukture, s luksuzom kao u hotelskoj sobi. Može biti vikendica negde u šumi, pop-up hotel ili čak stanica za punjenje elektroautomobila. Nulti prototip je napravila 2015. godine kompanija Nice Architects iz Bratislave, Slovačka.

Izložba „Crne rupe“ predstavlja istoimeni projekat koji je pokrenula grupa entuzijasta, koji postepeno mapiraju i popularizuju industrijsku zaostavštinu u Slovačkoj, ali i druga zaboravljena mesta koja su interesantna i iz ugla kulture. Reč je o građevinama koje danas predstavljaju značajne svedoke prošlih vremena i dešavanja.
.

222 Poljska Izložba „Večnost i trenutak“ („Eternity and a Moment”) + Izložba „Zeleno i održivo stanovanje – Robert Konieczny“ („Green and Sustainable Hausing and Living – Robert Konieczny”).
.
223
+
AULA
Srbija TWIST BOX je multifunkcionalni, energetski efikasan i samoodrživ paviljon tima studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su se sa ovim projektom plasirali u finalnu fazu međunarodnog takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018 u Dubaiju.

ARHITEKTURA EKSPONAT: Paviljon Srbije na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 1991-2016.“ je pregledna izložba nastupa Republike Srbije na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji kojom su obuhvaćeni svi nacionalni nastupi Republike Srbije od 1991. godine, od kada je Srbija stalni učesnik na ovoj smotri. Izložba prikazuje zapise (fotodokumentaciju) sa priprema i organizacije učešća i samog trajanja postavke/nastupa, kao i odgovarajući štampani materijal (katalog) i sačuvane dostupne originalne artefakte.
.

224 Danska Izložba „Rešenja iz Kopenhagena“ („Copenhagen Solutions“) bavi se održivim urbanim rešenjima primenjenim u Kopenhagenu, prestonici Danske, koji je međunarodno poznat po svom zelenom profilu, kao i svom vođstvu i izuzetnosti na polju integralnih urbanističkih rešenja.
.
226 Australija Izložba 14 odabranih pobednika Nacionalne nagrade za arhitekturu za 2017. godinu i prikaz rikaz najnovijih dostignuća održivog stanovanja u Australiji kroz projekciju kratkih filmova na temu izazova rastućih gradova Australije i prednosti održivog stanovanja.
.
227 Izrael Izložba „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ prikazuje modernu arhitekturu u Tel Avivu. Tel Aviv je poznat i kao Beli grad, jer ovaj moderan, mediteranski grad čuva više od 4.000 građevina u ovom svedenom stilu, jasnih linija, koje su tridesetih godina 20. veka izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla.

Ovih belih bauhaus bisera arhitekture je u Tel Avivu više nego u svim gradovima sveta zajedno, i veliki broj njih je 2003. godine uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
.

254 OKRUGLI STO „Arhitektura… za bolji svet!“ (“Architecture… for a better world!”), kao slogan koji Međunarodna unija arhitekata (UIA) propagira povodom ovogodišnjeg svetskog dana arhitekture, ujedno je i naslov okruglog stola čiji će učesnici iz različitih profesionalnih pozicija i perspektiva ponuditi shvatanje i tumačenje sveta arhitekture kao svojevrstan zaključak Noći arhitekture.

Panel okrugli sto održaće se u 20.00 sati.
Učesnici: Doc. dr. Luka Korlaet, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Kabinet za stambene zgrade; Nenad Mitošević, Head of Commercial Section, Ambasada Danske u Srbiji; Donna Luckman, CEO, ATA – Alternative Technology Association; van. prof. Goran Vojvodić i doc. dr Ratka Čolić.
.

#ArchitectureDay + #AFBGD

Ambasada-Slovacke-u-Beogradu_logo

Ambasade