UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Dani-arhitekture-Banja-Luka_logo90px

Izvor: Dani arhitekture Banja Luka

Otvaranjem izložbi i predavanjem u ponedeljak, 04. juna 2018. godine u organizaciji Istraživačkog centra za prostor pod nazivom HERIT.CITY – Grad i nasleđe počinju četvrti “Dani arhitekture” u Banjaluci.

„Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i dr. Tako je i ove godine Istraživački centar za prostor pripremio bogat program i najavio brojne predavače i goste sa kojima ćemo se družiti od 04. do 10. juna 2018.godine.

U Evropskoj godini kulturnog nasljeđa 2018. razgovaramo o budućnost naše (arhitektonske) sadašnjosti i prošlosti, pa nas tema kulturnog nasljeđa ove godine okuplja pitanjem: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti?

Dani arhitekture u Banjaluci 2018. počinju u ponedeljak u 19.00 u Kulturnom centru Banski dvor – predavanjem Igora Marića (Srbija) – Regionalizam u srpskoj modernoj arhitekturi te otvaranjem čak 3 izložbe u Velikom salonu Kulturnog centra Banski dvor u 20.15. Izložbe će se moći pogledati do 11.juna 2018.

Ivan-Antic_SRC-25-maj

Ivan Antić – Sportsko-rekreativni centar „25 maj“, 1961–1973.

Prva izložba je Arhitektonično – Ivan Antić, posvećena istaknutom jugoslovenskom arhitekti Ivanu Antiću (1923-2005), autoru obimnog i nagrađivanog opusa koji sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska djela, uključujući neka od remek-djela srpske arhitekture. Druga izložba Europa Nostra – Sharing Heritage Sharing Values predstavlja dio nagrađenih projekata nagradom Europa Nostra, nagradom Evropske unije kao najvišim priznanjem u oblasti kulturnog nasljeđa. Sunčana strana modernizma je naziv treće izložbe koja prikazuje seriju turističkih projekata arhitekata Borisa Magaša, Ante Rožića i Branka Žnidareca iz 1960-tih, u periodu kada je Jugoslovenska arhitektonska kultura na svom vrhuncu.

Ante-Rozic_Vila-Berulia

Ante Rožić – Vila Berulia, Brela, Hrvatska, 1967 – 1970.

Manifestacija se nastavlja simpozijumom koji traje dva dana, u petak i subotu (08. i 09. jun 2018) u Gradskom pozorištu Jazavac. Imaćemo priliku da se upoznamo, poslušamo i diskutujemo s brojnim predavačima značajnim akterima arhitektonskog stvaralaštva kod nas, u regionu i u Evropi. Učesnici Dana su: Gonzalo Alonso Núñez, Abalo Alonso (Španija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Milan Aleksić, A+B arhitekti (BiH), Sonia Cohan, Dorte Mandrup (Danska), Michal Burak i Matúš Gomolčák, ATRIUM (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija) i Dijana Vučinić, DVARP studio / Kotor APSS (Crna Gora). U nedjelju je planirana stručno vođena posjeta spomenicima socijalističke Jugoslavije: Donja Gradina, Jasenovac (Kameni cvijet, Bogdan Bogdanović, 1966), Kozara nacionalni park (Spomenik Revoluciji, Dušan Džamonja, 1972).

Europa-Nostra_izlozba

Europa Nostra – Sharing Heritage Sharing Values

Herit.city – Grad i nasljeđe je tema četvrtih Dana arhitekture u Banjaluci. Prethodni Dani su se bavili raznim temama o gradu, pa je tako prošle godine tema Dana bila MALA RAZ_MJERA GRADA, u 2016.godini je predstavljena tema ARHITEKTURA ISPRED INVESTICIJE, dok su prvi Dani održani 2014.godine pod nazivom ARHITEKTURA MOŽE POMOĆI.

Iako su “Dani arhitekture” namijenjeni primarno stručnoj javnosti, oni se obraćaju i široj zajednici u cilju obrazovanja i afirmacije pozitivnih primjera arhitektonskih praksi.

Kompletan detaljan program Dana arhitekture možete naći na sajtu: www.arch-days.com gdje možete rezervisati ulaznice za simpozijum koji će se održati u petak i ponedjeljak (https://arch-days.com/da2018/reserve-a-ticket/)

Istrazivacki-centar-za-prostor_logo90px