УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Dani-arhitekture-Banja-Luka_logo90px

Извор: Дани архитектуре Бања Лука

Отварањем изложби и предавањем у понедељак, 04. јуна 2018. године у организацији Истраживачког центра за простор под називом HERIT.CITY – Град и наслеђе почињу четврти “Дани архитектуре” у Бањалуци.

„Дани архитектуре“ су један од највећих догађаја у области архитектуре и урбанизма у Босни и Херцеговини. Конципирани су као годишњи, вишедневни догађај који укључује различита предавања интернационалних и домаћих архитеката и других стручњака, изложбе, пројекције филмова, дискусије, радионице, округле столове и др. Тако је и ове године Истраживачки центар за простор припремио богат програм и најавио бројне предаваче и госте са којима ћемо се дружити од 04. до 10. јуна 2018.године.

У Европској години културног насљеђа 2018. разговарамо о будућност наше (архитектонске) садашњости и прошлости, па нас тема културног насљеђа ове године окупља питањем: како створити нови слој урбане структуре, дајући додатну (нову) вриједност пријашњим уз остваривање смислене и суштинске везе између урбане прошлости и њене будућности?

Дани архитектуре у Бањалуци 2018. почињу у понедељак у 19.00 у Културном центру Бански двор – предавањем Игора Марића (Србија) – Регионализам у српској модерној архитектури те отварањем чак 3 изложбе у Великом салону Културног центра Бански двор у 20.15. Изложбе ће се моћи погледати до 11.јуна 2018.

Ivan-Antic_SRC-25-maj

Иван Антић – Спортско-рекреативни центар „25 мај“, 1961–1973.

Прва изложба је Архитектонично – Иван Антић, посвећена истакнутом југословенском архитекти Ивану Антићу (1923-2005), аутору обимног и награђиваног опуса који садржи бројна реализована и пројектована архитектонска дјела, укључујући нека од ремек-дјела српске архитектуре. Друга изложба Europa Nostra – Sharing Heritage Sharing Values представља дио награђених пројеката наградом Europa Nostra, наградом Европске уније као највишим признањем у области културног насљеђа. Сунчана страна модернизма је назив треће изложбе која приказује серију туристичких пројеката архитеката Бориса Магаша, Анте Рожића и Бранка Жнидареца из 1960-тих, у периоду када је Југословенска архитектонска култура на свом врхунцу.

Ante-Rozic_Vila-Berulia

Анте Рожић – Vila Berulia, Брела, Хрватска, 1967 – 1970.

Манифестација се наставља симпозијумом који траје два дана, у петак и суботу (08. и 09. јун 2018) у Градском позоришту Јазавац. Имаћемо прилику да се упознамо, послушамо и дискутујемо с бројним предавачима значајним актерима архитектонског стваралаштва код нас, у региону и у Европи. Учесници Дана су: Gonzalo Alonso Núñez, Abalo Alonso (Шпанија), Крешимир Дамјановић (Хрватска), Милан Алексић, A+B arhitekti (БиХ), Sonia Cohan, Dorte Mandrup (Данска), Michal Burak i Matúš Gomolčák, ATRIUM (Словачка), Schenker Salvi Weber (Аустрија) и Дијана Вучинић, DVARP studio / Kotor APSS (Црна Гора). У недјељу је планирана стручно вођена посјета споменицима социјалистичке Југославије: Доња Градина, Јасеновац (Камени цвијет, Богдан Богдановић, 1966), Козара национални парк (Споменик Револуцији, Душан Џамоња, 1972).

Europa-Nostra_izlozba

Europa Nostra – Sharing Heritage Sharing Values

Herit.city – Град и насљеђе је тема четвртих Дана архитектуре у Бањалуци. Претходни Дани су се бавили разним темама о граду, па је тако прошле године тема Дана била МАЛА РАЗ_МЈЕРА ГРАДА, у 2016.години је представљена тема АРХИТЕКТУРА ИСПРЕД ИНВЕСТИЦИЈЕ, док су први Дани одржани 2014.године под називом АРХИТЕКТУРА МОЖЕ ПОМОЋИ.

Иако су “Дани архитектуре” намијењени примарно стручној јавности, они се обраћају и широј заједници у циљу образовања и афирмације позитивних примјера архитектонских пракси.

Комплетан детаљан програм Дана архитектуре можете наћи на сајту: www.arch-days.com гдје можете резервисати улазнице за симпозијум који ће се одржати у петак и понедјељак (https://arch-days.com/da2018/reserve-a-ticket/)

Istrazivacki-centar-za-prostor_logo90px