УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позивамо Вас на свечано отварање XIII Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2018, у четвртак, 10. маја 2018. године у 19.00 часова, у Ликовној галерији, Културни Центар Београда, Кнез Михаилова 6.

ИЗЛОЖБЕ:
(1) ЛИСБОН НАСТУПА
/ Концепт и организација: Лисабонски тријенале архитектуре, Португал, Ликовна галерија, КЦБ
(2) НАГРАДЕ И КОНКУРСИ 2017–18
/ Уредник: ДАБ, БИНА, Ликовна галерија, КЦБ, Кнез Михаилова 6
(3) ИВАН АНТИЋ – АРХИТЕКТОНИЧНО
/ Аутори: Дијана Милашиновић Марић и Игор Марић, Галерија РТС,
Таковска 10
(4) СТАНОВАЊЕ – ХОУСИНГ 2017
/ Уредник: Александар Кековић, Галерија РТС, Таковска 10

Манифестацију ће свечано отворити проф. Милан Ђурић, председник Удружења архитеката Србије.

Добродошли!

ПРОГРАМ БИНА 2018

Предавања и панел дискусија: Савремена архитектура Португала


БИНА 2018 / ОД COMMUNIS ДО КОМУНИКАЦИЈА је тема XIII Београдске интернационалне недеље архитектуре која ће се одржати од 10. до 31.05.2018. године.

Тема је посвећена комуникацији у архитектури, комуницирању архитектуром и ширењу и размени идеја о просторима града и њиховом коришћењу. Communis значи “заједничко, заједница, дељење, а communicare “учинити нешто заједничким”. Овом темом истиче се улога архитекте у заступању јавног интереса, повезаност друшвене улоге и комуникација у архитектури као и у процесима партиципације са грађанима као најважнијих елемента развоја архитектуре у будућности градова.

Бројним атрактивним програмима који промовишу стално преобликовање нашег животног простора уз учешће домаће и стручне јавности из области архитектуре, грађевинарства и урбанизма, БИНА се труди да допринесе побољшању услова живота и односа према окружењу у којем живимо. Програм обухвата изложбе, предавања, архитектонске радионице за децу и студенте, популарне шетње кроз архитектуру Београда, комуникацију са истакнутим домаћим, европским и светским стручњацима, представљање савремених материјала и технологија, као и по неки искорак у друге медије и представљање архитектуре посредством музике кроз БИНА Docomomo концерте. БИНА изложбе после представљања у Београду путују у друге градове Србије и региона: Ниш, Нови Сад, Врање, Ваљево, Зрењанин…

IVAN ANTIC-25maj

Спортско-рекреациони центар “25 мај” на десној обали Дунава у Београду (1973) | Аутор: Иван Антић

У контексту промовисања 2018. године као Европске године културног наслеђа: слављење различитости и богатства нашег културног наслеђа БИНА је поставила централну тему фестивала кроз иновативни и интерактивни програм.

ИВАН АНТИЋ – АРХИТЕКТОНИЧНО
Аутори: Дијана Милашиновић Марић и Игор Марић, изложба Галерија РТС

Студијска изложба архитекте ИВАНА АНТИЋА, у галерији Радио телевизије Србије, аутора Дијане Милашиновић Марић и Игора Марића, пратећи програм попут документарног филма који је реализовао РТС, стручна вођења кроз Антићева дела и трибине посвећене афирмацији и популаризацији архитектуре кроз медије, разговор о њеном месту у друштву и политици и позицији жене у модерној српској архитектури, попут Иванке Распоповић, су начин да се представе нека од најзначајнијих дела стваралаштва српске архитектуре 20. века.

http://www.bina.rs/ivan-antic-arhitektonicno

Студијска изложба архитекте Ивана Антића представља најзначајнија дела стваралаштва српске архитектуре XX века. Иван Антић је архитекта чија је недвосмислена архитектоника јединствена и упечатљива. Архитектонски опус Ивана Антића (1923-2005) професора београдског Архитектонског факултета, редовног члана САНУ, члана Крунског савета, једног од најзначајнијих српских градитеља, чије су грађевине стваране у временском распону од 45. година (1955 – 1990), представља, како у обликовном, тако и у конструктивном и садржинском смислу, готово оваплоћење идеала доба у коме је стварао.

Међународна изложба савременог становања СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2О17

Галеријски простори РТС угостиће још једну изложбу са овогодишње БИНЕ. Последњих година је у свету, али и код нас, изграђено много изузетних, иновативних, необичних, инспиративних и енергетски ефикасних стамбених објеката и један део те стамбене баштине се може видети међу изложеним радовима поставке СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2017, уредника pроф. др Александра Кековића. Тема овогодишње изложбе је становање у постсоцијалистичким земљама Европе.

Levo Ruben Muedra Casa Brise Soleil Desnno N1 Housing Marija i Petar Simovic Kragujevac

Лево – Ruben Muedra, Casa Brise Soleil. Десно – Н1 Хоусинг Марија и Петар Симовић, Крагујевац

Тема овогодишње изложбе је становање у пост-социјалистичким земљама у оквиру ширег европског контекста. Примери стамбене изградње у свету демонстрирају нове стратегије у пројектовању које су одговор на програмске захтеве савременог града. Изложбу радова је селектовао Међународни научно-уметнички одбор Грађевинско-архитектонског факултета, Универзитета у Нишу.

BINA 2018 08

BIG-Bjarke Ingels Group, 57West, Њујорк,УСА. | Аутор фотографије: Ике Едеани

У Ликовној галерији Културног центра Београда биће постављена изложба ЛИСАБОН НАСТУПА на којој ће бити представљена актуелна архитектонска сцена португалске престонице у организацији Тријенала архитектуре из Лисабона. Овај древни град, познат по својој специфичној архитектури, био је сцена континуираног идеолошког, друштвеног, економског и духовног развоја. ГРАД је више од пасивне позорнице, сценографије, ГРАД је актер. У амбијентима представљеним на изложби пулсира живот.

…”Изабрали смо шест студија који су настали и извели своје прве значајне радове управо у овој клјучној деценији урбане трансформације – шест студија који су обликовали Лисабон у мери у којој је и град обликовао њих. Од радова ових студија изабрали смо шест простора које смо снимили и који су послужили као сценографија за драму лисабонског живота. Да бисмо приказали какву улогу изграђени простор има у драми наших живота, позвали смо локалног писца да напише приче које се одигравају у овим просторима.  Режисер и филмска екипа су их снимили и та драма је централни рад на изложби.“… Изложба  ЛИСБОН НАСТУПА / Концепт и организација: Лисабонски тријенале архитектуре, Португал

Bar_no_Jardim_9_de_Abril_Lisbon_Portugal_2010-ASPA_Studio_opt

Bar no Jardim 9 de Abril, Lisbon, Portugal, 2010 | © ASPA Studio

У оквиру програма БИНЕ, одвијају се два вишегодишња ЕУ пројекта подржана кроз програм Креативна Европа. Ове године они се реализују кроз радионице, мале урбане интеревенције у приградском насељу Ледине, са намером да се допринесе побољшању услова живота у овом насељу. То су: Будућност архитектуре (Future Architecture Platform) кроз радионицу интернационалног карактера и интерисциплинарног приступа – BUS STOP FACELIFT. Кроз праксу и уз менторе, остварује се размена искустава кроз заједничко креативно промишљање решавања просторних проблема са реализацијом у току програма БИНА 2018.

Један тим из Србије и пет тимова из других Европских земаља потврдили су своје учешће и ступили у процес редизајна одабраних аутобуских стајалишта у насељу Ледине. Резултати њиховог рада ће бити представљени од 17– 19. маја.

Bina_Bus_Stop_2018

Аутобуско стајалиште, Ледине, фебруар 2018.

Градови дељења (Shared Cities Creative Momentum (SCCM) је европска културна платформа која преиспитује савремене урбане изазове европских градова. После успешно реализованог првог пројекта у оквиру ове платформе на БИНА 2017: Врачар Урбано чвориште 1, на овогодишњој БИНИ се реализује Ледине Урбано Чвориште 2. Радионица се реализује у сарадњи са НВО Шкоглед и Основном школом “Влада Обрадовић Камени”.

Током разговора и акцијама са ученицима, запосленима у школи и локалном заједницом, започетим прошле године, дошло се до закључка да школско двориште не служи само за школске, него и за ваншколске активности, па се функција дворишта проширује у простор за обављање активности из домена културе и слободног времена. Вођени том идејом учесници пројекта промишљају могућност урбане, просторне интервенције која ће допринети побољшању услова боравка школараца, али и становника целог насеља.  У мају током трајања БИНА 2018 биће представљен прелиминарни дизајн који ће се кроз дијалог становника и стручњака унапредити, како би се финално решење завршило, терен припремио за изградњу и дизајн реализовао до почетка следеће школске године.

Shared_Cities_Public_Workshop_BINA_2018_opt

У оквиру БИНА павиљона, постављеног у двориште Графичког одсека Факултета ликовних уметности, изграђеног на БИНА 2014, као резултата интернационалног пројекта посвећеног одрживој градњи дрветом и дрвеној архитектури, биће представљена ПОНЕСИ СВОЈ ПРОЈЕКАТ изложба радова младих архитеката и тимова, који кроз своје актуелне радове дају увид у можда мање видљив, али веома важан сегмент наше сцене. Ова изложба има циљ да промовише простор и формат као платформу за умрежавање и размену мишљења посвећених истраживању и креацији у изграђеном окружењу. Тимови ТИМ8, С.О.Б.А, Растер Колектив, Процес, Пиластро, Координата на иновативни начин приказаће решења и унапређења професионалних и уметничких дисциплина.

БИНА тим овим начином жели да афирмише и иницира повезивање младих аутора ка формирању БИНА АЛУМНИ КЛУБА, креативног хуба који би, формирањем нове мреже младих професионалаца у удруживању и дељењу знања и искуства као и развоја идеја преко мултидисциплинарних пројеката, учествовао у развоју европских искустава у промовисању архитектуре као дела културе.

BINA_2018-paviljon

БИНА павиљон, постављен у дворишту Графичког одсека Факултета ликовних уметности у Београду.

Традиционалне тематске БИНА шетње (14 различитих) осмишљене су као нетипичне туристичке шетње у оквиру којих се грађани превасходно упознају са архитектуром, споменицима и баштином главног града, али истовремено упознају и неке скривеније градске приче уз помоћ стручних водича (архитеката и историчара уметности), пасионираних познаваоца Београда. Ове године планирна су и два излета која Београђанима откривају архитектуру Зрењанина и значајна дела архитекте Ивана Антића у Србији, са ремек делом Музеја у Шумарицама (Крагујевац).

ИЗЛЕТИ:
Субота, 26.05.2018. (10.00–18.00)
БИНА ИЗЛЕТ: Арх. Иван Антић и Иванка Распоповић – Спомен-музеј „21. октобар” у Шумарицама (1968-1975)
Води: Дијана Марић Милашиновић
http://www.bina.rs/arh-ivan-antic-and-ivanka-raspopovic-spomen-muzej-21-oktobar-u-sumaricama-1968-1975
Недеља, 27.05.2018. (10.00–18.00)
БИНА ИЗЛЕТ: КОМУНИКАЦИЈА АРХИТЕКТУРОМ
Воде: Весна Каравида, Јелка Ђорђевић и Ивана Кукољ Соларов
http://www.bina.rs/komunikacija-arhitekturom

Архитектура Зрењанина биће представљена у галерији Колектив кроз изложбу ГРАД У АРХИТЕКТУРИ, АРХИТЕКТУРА У ГРАДУ 18/17 – Бечкерек, Петровград, Зрењанин, аутора Весне Каравиде и Јелке Ђорђевић.

BINA_2018-Grad_u_arhitekturi-Arhitektura_u_gradu

Изложба: ”Град у архитектури | Архитектура у граду – 18/17 – Бечкерек | Петровград | Зрењанин”

БИНА је од оснивања била интернационалног карактера и као друштвено одговорна манифестација информише, указује, едукује и иницира како заштиту и чување значајног архитектонског наслеђа, тако прати и трендове на светској архитектонској сцени.

БИНУ 2018 организују: Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда.

Покровитељи манифестације: Град Београд – Секретаријат за културу, Министарство културе Републике Србије, Инжењерска комора Србије, ЕУ програм Креативна Европа.

Пријатељи манифестације: Удружење архитеката Србије, ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Тањуг, РТС, Радио Београд, Амбсада Португала, Институт Камоеш, Аустријски културни форум – Београд, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Галерија Колектив, Културни центар Зрењанин, Архитектонско-грађевински факултет у Нишу, Интерсецтион, Гоетхе-Институт Београд, ОШ „Влада Обрадовић Камени“, Центар за образовање и културу „Божидарац 1947“, ЖАД, Гуардиан, Мапеи, Xелла, Кнауф, Алумил, Еуродом, Секретаријат за јавни превоз…

BINA_2018_pozivnica_opt