UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Pozivamo Vas na svečano otvaranje XIII Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2018, u četvrtak, 10. maja 2018. godine u 19.00 časova, u Likovnoj galeriji, Kulturni Centar Beograda, Knez Mihailova 6.

IZLOŽBE:
(1) LISBON NASTUPA
/ Koncept i organizacija: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal, Likovna galerija, KCB
(2) NAGRADE I KONKURSI 2017–18
/ Urednik: DAB, BINA, Likovna galerija, KCB, Knez Mihailova 6
(3) IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO
/ Autori: Dijana Milašinović Marić i Igor Marić, Galerija RTS,
Takovska 10
(4) STANOVANJE – HOUSING 2017
/ Urednik: Aleksandar Keković, Galerija RTS, Takovska 10

Manifestaciju će svečano otvoriti prof. Milan Đurić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije.

Dobrodošli!

PROGRAM BINA 2018

Predavanja i panel diskusija: Savremena arhitektura Portugala


BINA 2018 / OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema XIII Beogradske internacionalne nedelje arhitekture koja će se održati od 10. do 31.05.2018. godine.

Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači “zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare “učiniti nešto zajedničkim”. Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin…

IVAN ANTIC-25maj

Sportsko-rekreacioni centar “25 maj” na desnoj obali Dunava u Beogradu (1973) | Autor: Ivan Antić

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program.

IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO
Autori: Dijana Milašinović Marić i Igor Marić, izložba Galerija RTS

Studijska izložba arhitekte IVANA ANTIĆA, u galeriji Radio televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, su način da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka.

http://www.bina.rs/ivan-antic-arhitektonicno

Studijska izložba arhitekte Ivana Antića predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka. Ivan Antić je arhitekta čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva. Arhitektonski opus Ivana Antića (1923-2005) profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od 45. godina (1955 – 1990), predstavlja, kako u oblikovnom, tako i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kome je stvarao.

Međunarodna izložba savremenog stanovanja STANOVANJE – HOUSING 2O17

Galerijski prostori RTS ugostiće još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE – HOUSING 2017, urednika prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope.

Levo Ruben Muedra Casa Brise Soleil Desnno N1 Housing Marija i Petar Simovic Kragujevac

Levo – Ruben Muedra, Casa Brise Soleil. Desno – N1 Housing Marija i Petar Simović, Kragujevac

Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u post-socijalističkim zemljama u okviru šireg evropskog konteksta. Primeri stambene izgradnje u svetu demonstriraju nove strategije u projektovanju koje su odgovor na programske zahteve savremenog grada. Izložbu radova je selektovao Međunarodni naučno-umetnički odbor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Nišu.

BINA 2018 08

BIG-Bjarke Ingels Group, 57West, Njujork,USA. | Autor fotografije: Ike Edeani

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba LISABON NASTUPA na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona. Ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. GRAD je više od pasivne pozornice, scenografije, GRAD je akter. U ambijentima predstavljenim na izložbi pulsira život.

…”Izabrali smo šest studija koji su nastali i izveli svoje prve značajne radove upravo u ovoj ključnoj deceniji urbane transformacije – šest studija koji su oblikovali Lisabon u meri u kojoj je i grad oblikovao njih. Od radova ovih studija izabrali smo šest prostora koje smo snimili i koji su poslužili kao scenografija za dramu lisabonskog života. Da bismo prikazali kakvu ulogu izgrađeni prostor ima u drami naših života, pozvali smo lokalnog pisca da napiše priče koje se odigravaju u ovim prostorima.  Režiser i filmska ekipa su ih snimili i ta drama je centralni rad na izložbi.“… Izložba  LISBON NASTUPA / Koncept i organizacija: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal

Bar_no_Jardim_9_de_Abril_Lisbon_Portugal_2010-ASPA_Studio_opt

Bar no Jardim 9 de Abril, Lisbon, Portugal, 2010 | © ASPA Studio

U okviru programa BINE, odvijaju se dva višegodišnja EU projekta podržana kroz program Kreativna Evropa. Ove godine oni se realizuju kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicu internacionalnog karaktera i interisciplinarnog pristupa – BUS STOP FACELIFT. Kroz praksu i uz mentore, ostvaruje se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Jedan tim iz Srbije i pet timova iz drugih Evropskih zemalja potvrdili su svoje učešće i stupili u proces redizajna odabranih autobuskih stajališta u naselju Ledine. Rezultati njihovog rada će biti predstavljeni od 17– 19. maja.

Bina_Bus_Stop_2018

Autobusko stajalište, Ledine, februar 2018.

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum (SCCM) je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru ove platforme na BINA 2017: Vračar Urbano čvorište 1, na ovogodišnjoj BINI se realizuje Ledine Urbano Čvorište 2. Radionica se realizuje u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”.

Tokom razgovora i akcijama sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim prošle godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske, nego i za vanškolske aktivnosti, pa se funkcija dvorišta proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja.  U maju tokom trajanja BINA 2018 biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine.

Shared_Cities_Public_Workshop_BINA_2018_opt

U okviru BINA paviljona, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultata internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena PONESI SVOJ PROJEKAT izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz svoje aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali veoma važan segment naše scene. Ova izložba ima cilj da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja posvećenih istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju. Timovi TIM8, S.O.B.A, Raster Kolektiv, Proces, Pilastro, Koordinata na inovativni način prikazaće rešenja i unapređenja profesionalnih i umetničkih disciplina.

BINA tim ovim načinom želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi, formiranjem nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture.

BINA_2018-paviljon

BINA paviljon, postavljen u dvorištu Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Tradicionalne tematske BINA šetnje (14 različitih) osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom glavnog grada, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavaoca Beograda. Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac).

IZLETI:
Subota, 26.05.2018. (10.00–18.00)
BINA IZLET: Arh. Ivan Antić i Ivanka Raspopović – Spomen-muzej „21. oktobar” u Šumaricama (1968-1975)
Vodi: Dijana Marić Milašinović
http://www.bina.rs/arh-ivan-antic-and-ivanka-raspopovic-spomen-muzej-21-oktobar-u-sumaricama-1968-1975
Nedelja, 27.05.2018. (10.00–18.00)
BINA IZLET: KOMUNIKACIJA ARHITEKTUROM
Vode: Vesna Karavida, Jelka Đorđević i Ivana Kukolj Solarov
http://www.bina.rs/komunikacija-arhitekturom

Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin, autora Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

BINA_2018-Grad_u_arhitekturi-Arhitektura_u_gradu

Izložba: ”Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek | Petrovgrad | Zrenjanin”

BINA je od osnivanja bila internacionalnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni.

BINU 2018 organizuju: Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa.

Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kulturni forum – Beograd, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, Intersection, Goethe-Institut Beograd, OŠ „Vlada Obradović Kameni“, Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“, ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom, Sekretarijat za javni prevoz…

BINA_2018_pozivnica_opt