UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs Dani arhitekture Sarajevo 2018: Prostor slobode – Bob i sankaška staza na Trebeviću

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_01

Foto © Ivan Ramadan

Dani-arhitekture-Sarajevo_logo200x150

Izvor: Dani arhitekture Sarajevo

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Sarajevo, na mostu ili nad provalijom između zapada i istoka, zanimljivo je mjesto za prepoznavanje sve zatvorenije logike oba svijeta. Mjesto koje još nije do kraja iskontrolirano, u kojem su mogući i drugačiji scenariji. Prostor u kojem možemo zamisliti neke druge budućnosti. Grad koji čeka da iz prave potrebe izraste nova autentična kultura…

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_02

Foto © Ivan Ramadan

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetitelje na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982 godine. Prof. Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projektuje stazu u dužini od 1570m, odnosno od 1900m sa dvije rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoji od pravih dionica i 13 krivina u obliku propisanih “figura”, sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%.

Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_03

Foto © Ivan Ramadan

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Staza je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Rat je ostavio minska polja, razorene objekte i okolnu prirodu, te jedno novo značenje nekada popularne destinacije nadomak grada. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staze – najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_04

Foto © Kenan Muslić

Na ovaj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 06. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!

Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost…

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_05

Foto © Kenan Muslić

OBAVEZNI PROJEKTNI PRILOZI
– Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) .TXT
– Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice…)
– Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
– Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera) .TXT / Važna napomena: grafički prilozi ne smiju sadržavati imena autora.

DATUMI I DOSTAVLJANJE RADOVA
Raspis konkursa: 26.02.2018.
Rok za dostavljanje radova: 15.04.2018. do 23.59h
Rezultati: 25.04.2018.
Projekti se dostavljaju na e-mail: info@daniarhitekture.ba

PRAVO SUDJELOVANJA
Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

PODLOGE I PITANJA
Podloge za konkurs možete preuzeti na linkovima:
http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.zip
Pitanja vezana za raspis konkursa možete postaviti na e-mail:
info@daniarhitekture.ba

JEZIK KONKURSA
Učesnici konkursa svoje radove mogu dostaviti na: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.


Povezani tekstovi:
Izložba u MoMA: “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980)
Gostujuća predavanja: Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City” i Haris Piplaš “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”
Regionalni konkurs za grafički dizajn fasade: ”Kuća za sve naše ljude”
Otvaranje izložbe “Putevima revolucije – Memorijalni turizam u Jugoslaviji” u Muzeju 25. maj
TV serija o modernoj arhitekturi: Betonski spavači – HRT


Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_06

Foto © Ivan Ramadan