UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Startit-Centar-Bgd_logo200x60

Četvrtog vikenda u martu (23-25. mart 2018) u Startit Centru u Beogradu, u saradnji sa British Council-om i Bristol VR lab-om, po prvi put na svetu organizovaće se Hyper Reality hakaton u Beogradu. Tema ovog hakatona će biti Hyper Reality & Brain Interfaces.

Hakaton će trajati 48 sati i osam timova će imati priliku da stvori najkreativnije rešenje i osvoji ukupni nagradni fond u vrednosti od 3.500 funti. Osim novčanih vaučera, svi učesnici imaće jedinstvenu priliku da upoznaju sjajne kreativce koji rade u VR industriji, ne samo Srbije već i Britanije i celog sveta.


Zašto VR i šta je Hyper-Reality?

VR (Virtual Reality) je jedna od vodećih i najbrže rastućih tehnologija današnjice, koja kroz generisanje realnih slika, zvukova i drugih senzacija stimuliše čovekovo fizičko prisustvo u virtuelnoj stvarnosti, te podiže primanje informacija na potpuno drugi nivo. Virtuelna realnost je poslednjih godina uzela maha u mnogim sferama ljudskog života, uključujući: gejming, marketing, obrazovanje, medicinu, film, medije.

Upravo zbog toga, ovakva vrsta događaja jeste i sjajna prilika za povezivanje ljudi iz različitih oblasti kreativne industrije, koji zajedno mogu da rade na stvaranju uspešnih rešenja, koristeći sve prednosti VR tehnologije.

Usled ogromnog napretka tehnologije, svedoci smo sve većeg preplitanja stvarnog i virtuelnog sveta, što zapravo definiše pojam hiperrealnosti. U skladu sa tim, svi učesnici hakatona biće u prilici da kreiraju različita rešenja virtuelnog sveta u već postojećem fizičkom okruženju Startit Centra.

Startit-Centar-Bgd-2018

Prostorije Startit Centra u Beogradu, Savska 5 | Foto © Startit

Ko može da učestvuje?

Takmičenje je namenjeno učesnicima iz različitih profesionalnih sfera, uključujući: programere, umetnike, grafičke dizajnere i dizajnere zvuka, scenariste, psihologe… Otvoren je za sve koji imaju ideju o kreiranju VR iskustva, bez obzira na oblast iz koje dolaze — od medicine, psihologije, arhitekture, biznisa, marketinga i sl.

Za hakaton se možete prijaviti kao pojedinac ili kao već spreman tim. Ukoliko aplicirate timski, prednost u odabiru će imati kompletniji timovi — oni koji imaju predstavnike različitih zanimanja, a idealno programer/ka, dizajner/ka, dizajner/ka zvuka i osoba zadužena za kreiranje priče (iz oblasti marketinga, obrazovanja, psihologije itd.).

Za hakaton ne morate da imate prethodnog VR iskustva, ali je dobro da se pre njega upoznate sa mogućnostima i osnovnim pravilima kreiranja za VR platforme.

Cilj i trajanje hakatona

Cilj ovakvog hakatona jeste da se proširi svest o prednostima i mogućnostima VR tehnologije u okviru zajednice, da svi naučimo nešto novo, realizujemo ideje i zabavimo se.

Ovaj hakaton kreiran je sa Bristol VR lab-om, prostorom koji okuplja VR zajednicu u Bristolu, pa će ovo biti sjajna prilika za sve pojedince iz domaće zajednice da otkriju kuda se kreće razvoj novih tehnologija u svetu, i to kako kroz mentore, tako i učesnike koji nam stižu iz Velike Britanije, jedne od tehnološki najrazvijenijih zemalja sveta.

Hakaton će trajati 48 sati i Startit Centar će obezbediti obroke, grickalice, piće i kafe, a tokom celog perioda takmičari će imati podršku mentorskog tima sačinjenog od domaćih i britanskih VR profesionalaca.

Sva VR oprema na hakatonu biće obezbeđena od strane organizatora, a od učesnika se očekuje da ponesu svoje kompjutere za rad.


Prijave

Prijave su otvorene kako za pojedince, tako i za timove, i to putem sledeće forme, a otvorene su do 16. marta 2018. godine. Za 20. mart 2018. godine planirana je pripremna radionica, na kojoj će se učesnici upoznati među sobom, sklopiti timovi, upoznati se sa dostupnom tehnikom i svim upustvima u vezi sa predstojećim takmičenjem.

Rok za prijavljivanje je petak, 16. mart 2018. godine do 23.59h. Po zatvaranju prijava, svi učesnici će putem mejla biti obavešteni o narednim koracima.

Sam hakaton će trajati od 23. do 25. marta 2018. godine.


Povezani  tekstovi:
Izložba: Art+Science 2017
Festival: Resonate (19-22. april 2017)
Festival: Resonate (12-16. april 2016)
Festival: Resonate 2015