УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Startit-Centar-Bgd_logo200x60

Четвртог викенда у марту (23-25. март 2018) у Startit Центру у Београду, у сарадњи са British Council-ом и Bristol VR lab-ом, по први пут на свету организоваће се Hyper Reality хакатон у Београду. Тема овог хакатона ће бити Hyper Reality & Brain Interfaces.

Хакатон ће трајати 48 сати и осам тимова ће имати прилику да створи најкреативније решење и освоји укупни наградни фонд у вредности од 3.500 фунти. Осим новчаних ваучера, сви учесници имаће јединствену прилику да упознају сјајне креативце који раде у VR индустрији, не само Србије већ и Британије и целог света.


Зашто VR и шта је Hyper-Reality?

VR (Virtual Reality) је једна од водећих и најбрже растућих технологија данашњице, која кроз генерисање реалних слика, звукова и других сензација стимулише човеково физичко присуство у виртуелној стварности, те подиже примање информација на потпуно други ниво. Виртуелна реалност је последњих година узела маха у многим сферама људског живота, укључујући: гејминг, маркетинг, образовање, медицину, филм, медије.

Управо због тога, оваква врста догађаја јесте и сјајна прилика за повезивање људи из различитих области креативне индустрије, који заједно могу да раде на стварању успешних решења, користећи све предности VR технологије.

Услед огромног напретка технологије, сведоци смо све већег преплитања стварног и виртуелног света, што заправо дефинише појам хиперреалности. У складу са тим, сви учесници хакатона биће у прилици да креирају различита решења виртуелног света у већ постојећем физичком окружењу Startit Центра.

Startit-Centar-Bgd-2018

Просторије Startit Центра у Београду, Савска 5 | Фото © Startit

Ко може да учествује?

Такмичење је намењено учесницима из различитих професионалних сфера, укључујући: програмере, уметнике, графичке дизајнере и дизајнере звука, сценаристе, психологе… Отворен је за све који имају идеју о креирању VR искуства, без обзира на област из које долазе — од медицине, психологије, архитектуре, бизниса, маркетинга и сл.

За хакатон се можете пријавити као појединац или као већ спреман тим. Уколико аплицирате тимски, предност у одабиру ће имати комплетнији тимови — они који имају представнике различитих занимања, а идеално програмер/ка, дизајнер/ка, дизајнер/ка звука и особа задужена за креирање приче (из области маркетинга, образовања, психологије итд.).

За хакатон не морате да имате претходног VR искуства, али је добро да се пре њега упознате са могућностима и основним правилима креирања за VR платформе.

Циљ и трајање хакатона

Циљ оваквог хакатона јесте да се прошири свест о предностима и могућностима VR технологије у оквиру заједнице, да сви научимо нешто ново, реализујемо идеје и забавимо се.

Овај хакатон креиран је са Bristol VR lab-ом, простором који окупља VR заједницу у Бристолу, па ће ово бити сјајна прилика за све појединце из домаће заједнице да открију куда се креће развој нових технологија у свету, и то како кроз менторе, тако и учеснике који нам стижу из Велике Британије, једне од технолошки најразвијенијих земаља света.

Хакатон ће трајати 48 сати и Startit Центар ће обезбедити оброке, грицкалице, пиће и кафе, а током целог периода такмичари ће имати подршку менторског тима сачињеног од домаћих и британских VR професионалаца.

Сва VR опрема на хакатону биће обезбеђена од стране организатора, а од учесника се очекује да понесу своје компјутере за рад.


Пријаве

Пријаве су отворене како за појединце, тако и за тимове, и то путем следеће форме, а отворене су до 16. марта 2018. године. За 20. март 2018. године планирана је припремна радионица, на којој ће се учесници упознати међу собом, склопити тимови, упознати се са доступном техником и свим упуствима у вези са предстојећим такмичењем.

Рок за пријављивање је петак, 16. март 2018. године до 23.59h. По затварању пријава, сви учесници ће путем мејла бити обавештени о наредним корацима.

Сам хакатон ће трајати од 23. до 25. марта 2018. године.


Повезани  текстови:
Изложба: Art+Science 2017
Фестивал: Resonate (19-22. април 2017)
Фестивал: Resonate (12-16. април 2016)
Фестивал: Resonate 2015