UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

201617_IASA-S04A

Pred Vama je veb izložba projekata urađenih u okviru šestog semestra Integrisanih osnovnih i master akademskih studija arhitekture u školskoj 2016/17 godini – III godina, na predmetu Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa. Dobrodošli!

Integrisane osnovne i master akademske studije arhitekture 2016/17
Studijska celina STUDIO 04A
IASA-36060 Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa

VRAČARSKA INTERVENCIJA

Rukovodilac studijske celine: arh. Goran Vojvodić, vanredni profesor

Težište zadatka podrazumeva ispitivanje prostornih, programskih i konceptualnih potencijala lokacije definisane ulicama Mekenzijevom, Mutapovom, Tamnavskom, Mome Kapora, Bore Stankovića i Katanićevom na Vračaru. Kroz izradu arhitektonsko-urbanističkog projekta manje urbane celine pruža se odgovor na specifičan projektantski problem koji se bavi formiranjem stambene strukture koja odgovara na zahteve i potrebe savremenog načina života.

U programskom smislu projekti su definisani kao složeni, sa kombinacijom dve ili više osnovnih tipoloških celina. Akcenat studija je na projektovanju tipologije višeporodičnog stanovanja sa pratećim višenamenskim, obrazovnim, kulturnim, poslovnim, sportskim, trgovačkim i uslužnim funkcijama. U prostornom kontekstu gradskog urbaniteta, projektovane celine mogu biti prostorno određene kao manji gradski centri ili kao multifunkcionalne celine sa prisustvom više komplementarnih funkcija, uz ispitivanje mogućnosti za unapređenje i obogaćivanje postojećih sadržaja.

201617_IASA-Studio-04A-Sinteza-osnovnog-nivoa_ilustracija

Dvorište na Menhetnu, Njujork oko 1900. | © Detroit Publishing Co.

STUDIO 04A – 01:
Nastavnik: arh. Dragan Stamenović, docent

Student:
Anđela Prvulov

201617_IASA-36060_Andjela-Prvulov_01

Opis projekta:
Nakon istraživanja okruženja, došlo se do zaključka da su sportski sadržaji manjinski zastupljeni i da se najbliži objekat ovog tipa nalazi na rastojanju od jednog kilometra od lokacije. Stoga je odlučeno da se novi blok na Vračaru prilagodi temi zdravog načina života. Kao glavna čvorišta okupljanja i boravka ljudi predlažu se galerija sporta, gimnastička hala + fitnes centar + otvoreni bazen, koji bi u zimskom periodu bio korišćen kao klizalište.

Kako bi se oslobodila unutrašnjost bloka za javne sadržaje i time stvorio aktivan javni prostor, stanovanje je pozicionirano duž ulica. Stanari zgrade uz Mutapovu ulicu imaju privilegiju da im je zgrada direktno povezana sa bazenom na krovu gimnastičke hale/fitnes centra. Kroz ceo blok može se osetiti prožimanje sadržaja podržano uvođenjem hibridnih objekata i horizontalnim komunikacijama (mostovima). Ovim se ostvaruje da je blok aktivan u svako doba dana, otvoren za boravak kako stanara u neposrednoj blizini, tako i posetiocima iz daleka.

STUDIO 04A – 02:
Nastavnik: arh. Miloš Komlenić, docent

Student:
Aleksandar Majstorović

201617_IASA-36060_Aleksandar-Majstorovic_04

Opis projekta:
Vračarska intervencija bazirana je na razumevanju konteksta i delovanju u skladu sa njim. Programsko-prostorni koncept odgovara na potrebe savremenog načina života ali i na kompleksnu raspodelu namena u neposrednom okruženju. Koncept je definisan odnosom prema položaju lokacije u gradskom jezgru, značajnim gradskim i nacionalnim reperima, otvorenim zelenim površinama, okolnoj fizičkoj stukturi i prema uočenim lokalnim prostornim konfliktima.

Savremeno stanovanje na elitnim lokacijama suočava se sa velikim problemima džentrifikacije, nestvaranjem zajednice, povezivanjem i sa nedostatkom kvalitetnog otvorenog prostora za rekreaciju. Shodno tome, objekat je koncipiran za različite starosne i ekonomske grupe korisnika, koji se razvija po vertikali u službi stvaranja jake zajednice. Propratni sadržaji i sekundarne funkcije uz to dodatno ojačavaju koncepcijsku postavku.

STUDIO 04A – 03:
Nastavnik: dr Pavle Stamenović, docent

Student:
Tijana Mačkić

201617_Tijana_Mačkić_Ilustracija_01

Opis projekta:
Projekat je zasnovan na istraživanju mogućnosti koje daje preklapanje entropije – neizbežnog raspada i reorganizacije energije i forme koju predstavlja arhitektura i funkcije koju predstavlja sistem najvećeg nivoa organizacije. Kao osnovna jedinica jednog društva i njegove potrebe za razvojem pretpostavljena je vojska. U smislu neophodnosti, ona je osnova prosperiteta u društvu.

Organizacija sistema se ogleda u trećoj iteraciji arhitektonskog istraživanja – Archizoom_no stop city, – Dogma_stop city i finalno start – stop city, kao mogućnost razvoja. Na prvom nivou, organizacija start – stop city ideje se ogleda u uobičajenom životu vojnika, predeterminisanom na nivou binarnog kompjuterskog sistema. Ona predstavlja podlogu za dalji razvoj arhitekture koja se ne suprotstavlja, već slavi entropiju kao svoj najveći kvalitet. Ona upravo daje mogućnost da se na određenom mestu napravi sve ili ništa.

Unutar samog projekta, vojni objekat predstavlja samo temelj za projektovanje društva koje treba da se razvije kroz uticaj sopstvene moći. Projekat iznad temelja predstavlja samo jednu iteraciju mogućnosti.

Album prikazanih projekata na Flickr profilu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu:
https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157690381710971