УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Доцент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 251

Ужа научна (уметничка) област:
архитектонско пројектовање

Области истраживања:
архитектонско пројектовање; специфичности и посебности становања; простори сениора и људи са посебним потребама

Милош Комленић (1972) је дипломирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (1998), са темом Православни културни центар на Калемегдану за који добија специјално признање Никола Добровић, као најбољи дипломски рад у генерацији.

На Архитектонском факултету у Београду запослен је од 1996. Ангажован је на предметима Департмана за пројектовање, на основним и мастер студијама. Кроз свој ауторски рад, као и у настави, бави се проблематиком и посебностима становања са специфичним и посебним потребама. Бави се и проблематиком савременог урбаног живота, и активно ради на повезивању академског сектора и друштвене заједнице.

Са значајним успехом учествује на јавним конкурсима, како у земљи тако и у иностранству, на којима је добитник више од двадесетак награда (девет првих, четири друге и четири треће награде, као и више откупа и обештећења). Већина радова је излагана и објављивана у стручној публицистици.

Добитник је и Специјалног признања 26. Салона Архитектуре (2006) за Културу језика ликовне презентације архитектонског решења конкурсног пројекта. Добитник је Златне Медаље – Признања за пројекат из становања на Првом међународном белоруском саветовању за младе архитекте, ЛЕОНАРДО 2005.

Излагао је радове на самосталним и групним изложбама у земљи, и на међународним изложбама у Белорусији, Кини и Шведској, сa нагласком на изложбу Сто година становања и стамбених политика у Шведској (2016). Радио је и ауторске изложбe у оквиру међународне манифестације БИНА (2012 и 2014) године, Текстуре архитектуре Берлина и Текстуре моје архитектуре, као и у МикроАрт галерији.

Најзначајнија изведена дела су стамбено насеље западно од ул. др Ивана Рибара на Новом Београду, старачки дом у Ваљеву, пословни објекат Монинвест у Будви, као и већи број вила на Црногорском приморју. Објавио је и aутобиографску монографију У идејама (2010).