УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Доцент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 251

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско и урбанистичко пројектовање

Драган Стаменовић (1955, Београд), дипломирао је на Архитектонском fакултету Универзитетa у Београду 1979. godine. Одговорни и водећи пројектант у пројектном заводу Србијапројект (1982- 1994).  Стипендија данске владе – специјализација и стручни боравак на Danish Academy of Fine Arts  у Копенхагену (1986). На Архитектонском факултету Универзитета у Београду је од 1994. године. Специјалистички рад одбрањен на Архитектонском факултету у Београду (1995). У периоду 2002 – 2004 борави у Сингапуру где je ангажован као гостујући наставник на School of Design and Environment, National University of Singapore.

Континуирано истраживање ауторског приступа у архитектонском пројектовању, концепти у складу са контекстом, програмом и типолошким моделом, примењени су у низу реализованих објеката који су запажени, вредновани и презентовани у монографијама, публикацијама и стручној периодици (Михајло Митровић, Архитектура Београда 1950-2012, Др Милош Перовић Српска Архитектура двадесетог века – од историцизма до другог модернизма, Ковенц-Вујић, Анамарија., 50 београдских архитеката , Александар Гаталица, Serbian Contemporary Art 2000, Милетић Абрамовић, Љиљана. Паралеле и контрасти: Српска архитектура 1980-2005, Архив Биенала у Венецији – Дигитализован рад са Terza Mostra Internazionale di Architettura, постављен на званичној интернет адреси Архива: Ca’ Venier dei Leoni).

Стручни и уметнички рад обухвата пројектоване и реализоване објекте, ентеријере, као и ауторско учешће на бројним архитектонско урбанистичким конкурсима.

За свој рад у области пројектовања добио је (са Р. Божовић-Стаменовић) најважније националне награде из области архитектуре: Награда за архитектуру 39. Октобарског салона у Београду (1998), признања Салона Архитектуре у Београду (1998, 1991), као и мноштво награда на националним и интернационалним конкурсима. Учествовао је на преко тридесет изложби укључујући селекцију Алда Росија за треће Biennale of Venice, Italy (1985) и националну селекцију за осмо Biennale of Venice – NEXT – Destruction & Construction (2002).

Наступи у медијима обухватају интервјуе и приказе одабраних дела (Водич кроз модерну архитектуру Београда, Информативни програм РТС 1, Емисије Град, Радио Београд II програм, по позиву).

Члан Инжењерске коморе Србије, ДАБ,САС и УИА.