UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Branislav LJ. Folić – “Nova škola arhitekture u Beogradu”, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 2017.

Predstavljamo Vam knjigu „Nova škola arhitekture u Beogradu” autora dr Branislava Folića, koju je Arhitektonski fakultet u Beogradu objavio u decembru 2017. godine. Promocija knjige je održana u Kuli Nebojša u Beogradu, 21. decembra 2017. godine, a o knjizi su govorili dekan prof. dr Vladan Đokić, prof. arh. Zoran Lazović, doc. dr Ana Nikezić i van. prof. mr Milorad Mladenović.

Iz uvoda:
“Promene u nastavnim programima visokoškolskih ustanova imaju skoro uvek dalekosežne posledice na razvoj struke. U našoj istoriografiji još uvek je nedovoljno proučen period Nove škole, odnosno period radikalnih promena u nastavnim programima i organizaciji studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Odjeci ovih promena na arhitekturu u Beogradu i Srbiji odvijali su se u periodu od 1968. do 1974. godine. Naime, događaji povodom reforme, sprovedene s ciljem stvaranja Nove škole, osetili su se van okvira Fakulteta, čak i Univerziteta, i u određenim segmentima bili su integralni deo mnogo širih i dubljih društvenih promena, ideološke i političke tranzicije i sastavni deo stvaranja nove “demokratske atmosfere” u SFRJ…

… U knjizi su analizirane vrednosti Nove škole kroz interdisciplinarno sagledavanje arhitektonske struke, kroz nove pedagoške modele, kroz odnose između studenata i profesora, kroz nove metodologije u okviru školskog procesa i kroz funkcioniusanje arhitektonske škole na principima samoupravljanja. Nova škola je sastavni deo procesa reforme društva, ideološke tranzicije i političke liberalizacije…”

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_Timeline

Branislav LJ. Folić – hronologija arhitektonskog obrazovanja u Srbiji | Kliknuti za uvećanje

Izvodi iz recenzija:
“Odbranjena doktorska disertacija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Branislava Folića dia „Nova škola arhitekture u Beogradu i promene u školovanju arhitekata 1968–1971“, uz redigovanje autora, pretvorena je u rukopis NOVA ŠKOLA ARHITEKTURE U BEOGRADU, koji predstavlja značajan dokument velikog uloženog misaonog procesa i uzaludnih rezultata, te mnogo pominjane reči reforma. Zapravo, to je jedini merodavan prilog, na jednom delu izražajnog shvatanja, opisa i ocene svih istina, htenja i zabluda – da se u konfliktu vremena sagledaju pokušaji izlaska iz krize profesije, a pre svega, priprema za ovaj neophodan poziv.

S obzirom na današnje vreme (XXI vek) promena društvenog sistema, ovaj prilog postaje značajniji jer i dalje ističe sve neophodnosti promena u položaju arhitekture, njenog obrazovanja koje uočenim postupcima nisu rešene. Dakle, reforma konstantno traje – opstaje i dalje kao potreba.”

u Beogradu, 13. juna 2017. godine
dr Branislav Milenković, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu u penziji


“U istraživanjima u ovoj knjizi se kroz temu reforme Arhitektonskog fakulteta u Beogradu tokom sedamdestih godina prošlog veka, koja je tekla kroz polje obrazovanja u arhitekturi – profesije koja predstavlja jedan od najvažnijih stubova društva i pokazatelja stanja društvene zajednice, otvorilo se veliko i važno polje večne borbe modernih i konzervativnih struja u Srbiji, anticipirajući buduće velike ideološke sukobe i promene na političkom planu u procesima demokratizacije društva koja je dovela kasnije i do samog raspada tadašnje države. Struktuirana istraživačka materija se pokazala kao veoma savremena, aktuelna, snažna, dobro potkrepljena, dokumentovana, argumentovana i obuhvatna literatura koja će biti neizostavni materijal kad god se bude govorilo o arhitekturi i arhitektonskom obrazovanju u Srbiji, ali i političkom i društvenom kontekstu tog vremena.

Materija prikazana u ovoj knjizi vezana za stvaralački duh Bogdana Bogdanovića iznova može da razgori stvaralačke slobode, univerzalnost stvaralačkog jezika, arhetipsku postojanost podsvesne genetske i antropološke memorije, besmrtnost simbola, prkos i osećaj slobode i individualne snage. Nije slučajno što se u knjizi obrađuje još jedna velika reforma studija arhitekture Arhitektonskog fakulteta po evropskim standardima i preporukama, koja je usledila tridesetak godina kasnije, 2003–2006, a koju su na čelu škole izveli i sproveli baš oni koji su nekad bili studenti Nove škole Bogdana Bogdanovića!”

u Beogradu, 5. juna 2017. godine
arh. Zoran Lazović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_08

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_05

Branislav LJ. Folić – “Nova škola arhitekture u Beogradu”, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 2017.

“Temeljita obnova arhitektonskih studija u Beogradu dešavala se u vreme opšteg pokreta liberalizacije društva i obrazovanja. U tadašnjoj nesvrstanoj Jugoslaviji samoupravnog socijalizma taj pokret se odvijao u okvirima postojeće političke ideologije. Početni uspesi liberalne struje u Savezu komunista završili su nažalost ubrzo uklanjanjem progresivnih snaga, kao npr. smenom Marka Nikezića i Latinke Perović 1972. godine. Tako je nakon prvobitnih uspeha i velikih reformi Arhitektonskog fakulteta, koje su sprovedene naročito za vreme dekana Bogdana Bogdanovića (1970–1972), ubrzo došlo do jenjavanja prvobitnog entuzijazma i vraćanja na staro. Tradicija inovativne nastave produžena je još neko vreme u Školi u Malom Popoviću, a uticaj progresivnih ideja je ostavio neizbrisiv trag na mnoge generacije studenata iz tog vremena.”

u Beču, 19. juna 2017. godine
dr Vladimir Vuković, TU Wien – Vienna University of Technology


“U knjizi su detaljno analizirane prednosti Nove škole izražene kroz interdisciplinarno sagledavanje arhitektonske struke i reformisane pedagoške modele rada, uključujući znatno tesniju saradnju studenata i profesora. Takođe je osvetljen funkcionalno-koncepcijski model ustrojstva škole na principima samoupravljanja.

Sagledan u kontekstu preispitivanja šire društvene zbilje i modela akademske edukacije kao posledica dubljih intelektualnih previranja 1968. godine, koncept beogradske Nove škole je upoređen sa programskim konceptima primenjenim na najnaprednijim svetskim univerzitetima. ‘Uspeh’, popularnost i ‘neuspeh’ implementacije koncepta škole u Beogradu, razmotreni su kritički objektivno, u svetlu odnosa među tadašnjim nastavnicima, uprave, studenata i društvenog establišmenta u celini.

Pionirski doprinos dr Folića je veoma podsticajan za buduća istraživanja povesti Nove škole, kao i za utemeljenje delotvornije kritičke istoriografije arhitektonske edukacije u našoj sredini.”

u Beogradu, 27. aprila 2017. godine
dr Aleksandar Kadijević, redovni profesor Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_12

Branislav LJ. Folić – “Nova škola arhitekture u Beogradu”, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 2017.

O autoru:
Branislav Folić, rođen 08. jula 1981. u Vršcu, diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu 2005. godine, gde je i doktorirao jula 2015. godine. Marta 2010. izabran je za asistenta, a marta 2016. za docenta studijskog programa Arhitekture Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Od novembra 2012. (do 2015) učesnik međunarodnog TEMPUS projekta Evropske komisije Restructuring of Study Programme in Architecture to Long-Cycle Integrated Master in line with EU standards.

Pored naučnog i pedagoškog rada, Branislav Folić se bavi i stručnim radom u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Od jula do decembra 2004, obavljao je stručnu praksu u birou PTE Architects u Londonu. Sarađivao sa Eparhijskom radionicom za umetničko projektovanje i oblikovanje od 1998. do 2008. godine. Dobitnik je više nagrada (jedna od američkog Instituta arhitekata za studentski konkurs). Arhitektonski biro Folić osnovao je 2008. godine.

Nova-skola-arhitekture-u-Beogradu_10

Branislav LJ. Folić – “Nova škola arhitekture u Beogradu”, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 2017.
NASLOV: NOVA ŠKOLA ARHITEKTURE U BEOGRADU
AUTOR: Branislav LJ. Folić
RECEZENTI: prof. dr Branislav Milenković, prof. arh. Zoran Lazović, prof. dr Vladimir Vuković i prof. dr Aleksandar Kadijević
IZDAVAČ: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
ZA IZDAVAČA: prof. dr Vladan Đokić, dekan
SUIZDAVAČ: Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici
LEKTURA: Ljiljana Čolović
KOREKTURA: Tatjana Čomić
PREVOD: Tatjana Čubrilo
GRAFIČKO UREĐENJE I PRELOM: Todor Cvetković, dr Milica Milojević
DIZAJN KORICE: dr Milica Milojević
GODINA: 2017.
DIMENZIJE: 26x21cm
TIRAŽ: 423
ŠTAMPA: Publikum
MESTO: Beograd
STRANICA: 500
ISBN: 978-86-7924-185-6 (AF)
POVEZ: tvrd povez