UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Pozivamo Vas na otvaranje ”Izložba arhitekture – Milenija i Darko Marušić” u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo (Trg vojvode Mišića 3), koje će se održati u četvrtak, 23. novembra 2017. godine u 18:30 časova. Izložbu će otvoriti arh. Igor Marić, predsednik Društva inžinjera i tehničara Srbije.

U okviru izložbe održaće se i tribina o radu poznatog arhitektonskog dvojca: ”Arhitektura Milenije i Darka Marušića”  u svečanoj sali Valjevske gimnazije (Vuka Karadžića 3) u četvrtak, 30. novembra 2017. godine u 18:30 časova. Na tribini učestvuju: arh. Milenija Marušić, arh. Branislav Mitrović, arh. Bojan Kovačević i arh. Milan Maksimović.

Izložba traje do 15. decembra 2017. godine. Dobrodošli!

Milenija_i_Darko_Marusic_Institut-za-arhitekturu-i-urbanizam_2015

Milenija i Darko Marušić

Arhitekte Milenija i Darko Marušić svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili su arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša profesionalna i društvena priznanja i nagrade, među kojima se izdvaju nagrade Grada Beograda – Oktobarska 1981. i Aprilska 2012. godine i Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993 godine.

Od mnogobrojnih realizovanih projekata ističu se stambena naselja „Cerak Vinogradi“ i „Cvećara“ u Beogradu, stambeni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu, „Metals Banka“ u Novom Sadu i dečiji vrtić „Plava ptica“ u Beogradu.

Njihov stvaralački opus uključuje učešće na 28 autorskih arhitektonsko-urbanističkih konkursa: 7 prvih nagrada i plasmana, 5 drugih, 2 treće i 5 otkupnih nagrada; 5 realizacija nagrađenih konkursnih projekata. Realizovali su više od 50 objekata i prostornih celina, napisali više desetina autorskih članaka objavljenih u stručnim časopisima, periodičnoj i dnevnoj štampi i bili u uredništvu više časopisa, edicija i knjiga. Poseduju više od 300 bibliografskih jedinica o projektima i realizacijama, objavljenih u zemlji i inostranstvu iz pera kritičara, novinara i kolega. Učestvovali su na više grupnih izložbi arhitekture i šest samostalnih u zemlji i inostranstvu.

Za sve objekte i prostorne celine autori su u svojstvu glavnih projektanata radili kompletnu dokumentaciju po sistemu total dizajna – urbanističke projekte, arhitektonske projekte objekata i partera, projekte enterijera, projekte vizuelnih komunikacija. Vršili su i projektantski nadzor nad izvođenjem, učestvovali u „životu“ objekata nakon useljenja.


Povezani tekstovi:
Komemoracija: prof. Darko Marušić (1940 – 2017)


Biografije:
Milenija Marušić, dipl.inž.arh.
Završila gimnaziju u Valjevu i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Vodeći projektant i stručni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Član Akademije arhitekture Srbije. Član Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a. Delegat Skupštine Inženjerske Komore u dva mandata.

Prof. dr. Darko Marušić✝, dipl.inž.arh.
Završio gimnaziju u Nišu i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji. Povremeno angažovan u izvođenju nastave na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Saradnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Član Akademije arhitekture Srbije. Redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije. Član slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, Član upravnog odbora Društva arhitekata
Beograda u više mandata. Član autorskog tima projekta BINA. Član Saveta IS ‘’Petnica’’. Preminuo je 16. aprila 2017. godine u Beogradu.

Najvažnije nagrade od 16 dobijenih:
– Naselje Cerak Vinogradi u Beogradu / Oktobarska nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, 1981.
Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993.
– Grupacija porodičnih kuća “Cvećara” u Beogradu / Nagrada lista “Borba” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1993.
– Stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu / Nagrada lista “Borba” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1998. i Specijalno priznanje DANS-a za poseban doprinos arhitektonskom stvaralaštvu, 1998.
– Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu / Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2000.
– Upravno-poslovni objekat Metals banke u Novom Sadu / pored 6 nagrada i Nagrada “Ranko Radović” u kategoriji realizovano arhitektonsko delo, 2008. i Nagrada Inženjerske komore za izuzetno dostignuće u struci, 2008.
– Kombinovana dečija ustanova “ Plava ptica” u Beogradu / Aprilska nagrada grada Beograda za urbanizam i arhitekturu, 2012. / Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2012.

darko-marusic-cerak-vinogradi

Naselje Cerak Vinogradi u Beogradu / Oktobarska nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, 1981.

1991-Naselje-Cvecara-u-Beogradu_M-i-D-Marusic-sa-Z-Gasparovic

1991-Naselje-Cvecara-u-Beogradu_M-i-D-Marusic-sa-Z-Gasparovic_01

Grupacija porodičnih kuća “Cvećara” u Beogradu / Nagrada lista “Borba” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1993.

2000-Stambeno-poslovni-objekat-u-Bulevaru-kralja-Aleksandra-u-Beogradu_M-i-D-Marusic

2000-Stambeno-poslovni-objekat-u-Bulevaru-kralja-Aleksandra-u-Beogradu_M-i-D-Marusic_01

Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu / Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2000.

2007-Metals-banka-u-Novom-Sadu_M-i-D-Marusic

2007-Metals-banka-u-Novom-Sadu_M-i-D-Marusic_01

Upravno-poslovni objekat Metals banke u Novom Sadu / pored 6 nagrada i Nagrada “Ranko Radović” u kategoriji realizovano arhitektonsko delo, 2008. i Nagrada Inženjerske komore za izuzetno dostignuće u struci, 2008.

2011-Vrtic-Plava-ptica-u-Beogradu_M-i-D-Marusic

2011-Vrtic-Plava-ptica-u-Beogradu_M-i-D-Marusic_01

Kombinovana dečija ustanova “ Plava ptica” u Beogradu / Aprilska nagrada grada Beograda za urbanizam i arhitekturu, 2012. / Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2012.