UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Zaha Hadid Architects – KASPARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center), Rijad, Saudijska Arabija, 2017. | Vizuelizacija © Zaha Hadid Architects

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na predavanje „ARCHITECT 2049“ dr Miloša Dimčića, dipl.inž.arh, osnivača firme Programming Architecture, Štutgart. Predavanje će se održati u četvrtak, 02. novembra 2017. godine u 19.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Miloš Dimčić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2006. godine. Školovanje je nastavio na Institutu za građevinske konstrukcije i projektovanje struktura na Univerzitetu u Štutgartu, Nemačka, gde je doktorirao 2011. godine kod profesora Knippers-a (Univerzitet u Štutgartu) i profesora Bletzinger-a (Tehnički Univerzitet u Minhenu). Paralelno sa izradom doktorata, radio je u birou Knippers Helbig Advanced Engineering na nekim od trenutno najvećih i najkompleksnijih projekata na svetu.

Milos-Dimcic

dr Miloš Dimčić | Izvor fotografije: Super Prostor

Nakon završenog doktorata (jula 2011), osnovao je firmu pod nazivom Programming Architecture, sa sedištem u Štutgartu, koja se bavi rešavanjem problema u projektovanju kompleksnih arhitektonskih objekata. Njegov portfolio obuhvata rad na značajnim projektima priznatih arhitekata kao što su Massimiliano Fuksas, Zaha Hadid, Moshe Safdie, Foster+Partners. U svojoj praksi on koristi programiranje kao sredstvo za automatizaciju i optimizaciju razlicitih procesa u arhitekturi i inženjerstvu, od dizajna do izvođenja.

Više informacija na sledećim web stranicama:
http://www.programmingarchitecture.com
https://www.youtube.com/user/ProgramArchitecture

O predavanju: ARCHITECT 2049
Kako će izgledati posao arhitekte u budućnosti? Na koji će način programiranje i automatizacija učestvovati u transformaciji jedne profesije?

U prvom delu predavanje će biti koncentrisano na primere primene programiranja i automatizacije u praksi, na projektima kao što su aerodrom u Shenzhen-u Massimiliana Fuksasa, KAPSARC centar Zahe Hadid, Bloomberg zgrada u Londonu i najnoviji aerodrom u Kuvajtu biroa Foster+Partners.

U drugom delu predavanja biće pokrenuta tema kako omasoviti automatizaciju i optimizaciju, kako ih izvesti iz rezervisanog kontesta primene za kompleksne objekte i uvesti ih šire u primenu u standardnoj arhitektonskoj praksi, u projektovanje i realizaciju konvencionalnih tipologija, poput npr. stambenih objekata. Ova tema će biti istražena i kroz aktivnosti koje će se realizovati sa studentima Master akademskih studija Arhitektura u okviru blok nastave na izbornom predmetu Optimizacija konstruktivnih sistema.

U poslednjem delu predavanja napraviće se osvrt na temu veštačke inteligencije. Ukoliko se adekvatno primenjuju, algoritmi iz oblasti veštačke inteligencije mogu značajno unaprediti projektovanju i zgradnji. Diskutovaće se o pravcu njihovog daljeg razvoja, praveći razliku između potencijalnog pravca razvoja ove tehnologije i tehnologija koje se danas obično prepoznaju kao “parametarsko ili digitalno projektovanje”.

Foster + Partners – Sedište kompanije Bloomberg u Londonu, 2017. | Video © Bloomberg LP
12