УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Zaha Hadid Architects – KASPARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center), Ријад, Саудијска Арабија, 2017. | Визуелизација © Zaha Hadid Architects

Са великим задовољством Вас позивамо на предавање „ARCHITECT 2049“ др Милоша Димчића, дипл.инж.арх, оснивача фирме Programming Architecture, Штутгарт. Предавање ће се одржати у четвртак, 02. новембра 2017. године у 19.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Милош Димчић је дипломирао на Архитектонском факултету у Београду 2006. године. Школовање је наставио на Институту за грађевинске конструкције и пројектовање структура на Универзитету у Штутгарту, Немачка, где је докторирао 2011. године код професора Knippers-а (Универзитет у Штутгарту) и професора Bletzinger-а (Технички Универзитет у Минхену). Паралелно са израдом доктората, радио је у бироу Knippers Helbig Advanced Engineering на неким од тренутно највећих и најкомплекснијих пројеката на свету.

Milos-Dimcic

др Милош Димчић | Извор фотографије: Супер Простор

Након завршеног доктората (јула 2011), основао је фирму под називом Programming Architecture, са седиштем у Штутгарту, која се бави решавањем проблема у пројектовању комплексних архитектонских објеката. Његов портфолио обухвата рад на значајним пројектима признатих архитеката као што су Massimiliano Fuksas, Zaha Hadid, Moshe Safdie, Foster+Partners. У својој пракси он користи програмирање као средство за аутоматизацију и оптимизацију разлицитих процеса у архитектури и инжењерству, од дизајна до извођења.

Више информација на следећим web страницама:
http://www.programmingarchitecture.com
https://www.youtube.com/user/ProgramArchitecture

О предавању: ARCHITECT 2049
Како ће изгледати посао архитекте у будућности? На који ће начин програмирање и аутоматизација учествовати у трансформацији једне професије?

У првом делу предавање ће бити концентрисано на примере примене програмирања и аутоматизације у пракси, на пројектима као што су аеродром у Shenzhen-у Massimiliana Fuksasа, KAPSARC центар Zahe Hadid, Bloomberg зграда у Лондону и најновији аеродром у Кувајту бироа Foster+Partners.

У другом делу предавања биће покренута тема како омасовити аутоматизацију и оптимизацију, како их извести из резервисаног контеста примене за комплексне објекте и увести их шире у примену у стандардној архитектонској пракси, у пројектовање и реализацију конвенционалних типологија, попут нпр. стамбених објеката. Ова тема ће бити истражена и кроз активности које ће се реализовати са студентима Мастер академских студија Архитектура у оквиру блок наставе на изборном предмету Оптимизација конструктивних система.

У последњем делу предавања направиће се осврт на тему вештачке интелигенције. Уколико се адекватно примењују, алгоритми из области вештачке интелигенције могу значајно унапредити пројектовању и зградњи. Дискутоваће се о правцу њиховог даљег развоја, правећи разлику између потенцијалног правца развоја ове технологије и технологија које се данас обично препознају као “параметарско или дигитално пројектовање”.

Foster + Partners – Седиште компаније Bloomberg у Лондону, 2017. | Видео © Bloomberg LP