UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Aula_2014_ADj

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju “Povratak u budućnost: Beograd 2041” koje će održati dr Iva Čukić u ponedeljak 27.11.2023. godine u 16.15 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta.

Predavanje će se osvrnuti na ključne aspekte dugoročnog strateškog planiranja grada i naglasiće važnost integralnog pristupa i uključivanja zajednice u proces donošenja odluka kroz primer Generalnog urbanističkog plana Beograda. Cilj je približiti studentima važnost strateškog planiranja za urbani razvoj Beograda kroz konkretne primere, ali i podstaći aktivno učešće u procesima koji se tiču razvoja grada.

Predavanje se organizuje u okviru predmeta Planiranje i upravljanje urbanim razvojem na III godini Osnovnih i Integrisanih studija Arhitektura. Namenjeno je svim studentima Arhitektonskog fakulteta zainteresovanim za teme razvoja gradova u Srbiji.

Dr Iva Čukić, dipl.inž.arh. i naučna saradnica, jedna je od osnivačica kolektiva Ministarstvo prostora. Njeno delovanje uključuje aktivan rad sa zajednicom – podršku lokalnim inicijativama u njihovim naporima da se bave prostornim pitanjima po principima društvene pravde, kao i razvoj participativnih mehanizama za učešće javnosti u urbanom razvoju. Članica je istraživačke jedinice Laboratorija za kulturu planiranja i dizajn prostornih politika Centra za istraživačku delatnost Arhitektonskog fakulteta. Ove godine, Kraljevski institut britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects – RIBA) uvrstio ju je u knjigu “100 Women: Architects in Practice” koja predstavlja selekciju ženskih arhitekata iz celog sveta, istaknutih svojim profesionalnim doprinosom opštem dobru društva i unapređenju okoline.