UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: ”Od dizajna do fabrikacije: parametarski dizajn i CNC fabrikacija” u Novoj Iskri

Vesna_Stojakovic_&_Bojan_Tepavcevic-01

Predavanje: ”Od dizajna do fabrikacije: parametarski dizajn i CNC fabrikacija” Vesne Stojaković i Bojana Tepavčevića, biće održano u četvrtak, 8. juna 2017. godine od 18 časova u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43, Beograd). Vesna i Bojan su predavači na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, aktivni i u okviru Centra za digitalni dizajn, osnovanom pri ovom fakultetu.

Centar za digitalni dizajn je osnovan 2014. godine pri Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Novom Sadu, i posvećen je razvoju, istraživanju i primeni savremenih tehnologija u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu. Cilj ovog centra je bavljenje izučavanjem, definisanjem i rešavanjem aktuelnih problema u arhitekturi, sa fokusom na oblasti digitalne fabrikacije i produkcije, 3D modelovanja, robotike, arhitektonske geometrije, digitalizacije i vizulaizacije, programiranja i drugih srodnih pristupa.

ABB-IRB_140_robotic_arm_raad5

ABB-IRB 140 robotic arm

U okviru predavanja “Od dizajna do fabrikacije: parametarski dizajn i CNC fabrikacija”, Vesna Stojaković i Bojan Tepavčević će nastojati da nam približe upotrebu savremenih digitalnih alata za generisanje nesvakidašnjih, novih dizajnerskih rešenja.

Iako se složena i neuobičajena dizajnerska rešenja često povezuju sa komplikovanom izradom, korišćenjem savremenih tehnologija ona se mogu jednostavno i efikasno napraviti od ekonomičnih i široko dostupnih proizvoda, kao što su paneli na bazi materijala od drveta, metala, plastike ili stakla. U okviru predavanja, fokus će biti usmeren na kreiranje složenih formi od pomenutih materijala.

www.arhns.uns.ac.rs/cdd
www.arhns.uns.ac.rs/digital

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_05

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © dr Bojan Tepavčević, dr Vesna Stojaković, Dejan Mitov, Marko Jovanović, Ivana Bajšanski

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_01

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_03

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © dr Bojan Tepavčević, dr Vesna Stojaković, Dejan Mitov, Marko Jovanović, Ivana Bajšanski

Vesna Stojaković je diplomirala 2004, a doktorirala 2011. godine u oblasti arhitekture. Zaposlena je na FTN u Novom Sadu od 2005. godine. Trenutno je u zvanju vanrednog profesora na Departmanu za arhitekturu. Učestvuje u nastavi iz oblasti primene digitalnih alata u arhitekturi i dizajnu – arhitektonske geometrije, računarske grafike, arhitektonske vizualizacije i fabrikacije u arhitekturi. Autor je više od 50 naučnih radova i učestvovala je na mnogim umetničkim i naučnim projektima iz ove oblasti.

Bojan Tepavčević je vanredni profesor na Departmanu za arhitekturu i urbanizam pri FTN u Novom Sadu. Predavao je kao gostujući profesor na Unitec Institute of Technology u Oklandu na Novom Zelandu 2014. godine, a u Novom Sadu na fakultetu predaje niz predmeta iz oblasti primene digitalnih tehnologija i izrade fizičkih modela u arhitekturi i umetnosti. Autor je brojnih naučnih radova kao i nekoliko knjiga na srpskom i engleskom jeziku. Učestvovao je u nekoliko projekata i izložbi međunarodnog karaktera sa radovima iz pomenute oblasti.

Tessellated-Shell-Pavilion-2016_04

Tessellated Shell Pavilion 2016 | © dr Bojan Tepavčević, dr Vesna Stojaković, Dejan Mitov, Marko Jovanović, Ivana Bajšanski

Contemporary-Imprints-–-FABRIXel_2016

Savremeni Otisci – FABRIXel | © Vesna Stojaković, Marko Jovanović, Dejan Mitov, Bojan Tepavčević, Ivana Bajšanski, Marko Vučić

iskra-kontakt