UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Djordje-Zlokovic_photo-Milan-Radojevic

Đorđe Zloković (1927-2017) | Foto © dr Milan Radojević

sanu-logo120x120

Srpska akademija nauka i umetnosti – Odeljenje tehničkih nauka i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet Vas pozivaju da prisustvujete komemorativnom skupu posvećenom uspomeni na preminulog redovnog člana SANU, arhitekte i građevinskog inženjera Đorđa Zlokovića.

Skup će se održati u sredu, 12. aprila 2017. godine, sa početkom u 11.00 sati u Svečanoj sali SANU, Knez Mihailova 35/II, Beograd.

O ličnosti i delu akademika Đorđa Zlokovića govore:
• akademik Zoran Petrović, sekretar Odeljenja tehničkih nauka,
• akademik Nikola Hajdin,
• prof. dr Miodrag Nestorović,
• van.prof. Ivan Rašković i
• dr Đorđe Mojović, programski direktor – Program za urbani razvoj.


Povezani tekstovi:
Dve izložbe posvećene profesoru naše škole i značajnom arhitekti Milanu Zlokoviću
Svečanost povodom obeležavanja 50 godina od smrti Profesora Milana Zlokovića (1898 – 1965)
Otvaranje izložbe – U korak sa vremenom: 50 godina predmeta Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture
U korak sa vremenom: 50 godina predmeta Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture


Đorđe Zloković, arhitekta i građevinski inženjer, redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je 9. februara 2017. godine u 90. godini. Đorđe Zloković rođen je 30. septembra 1927. godine u Trstu. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1951, a na Građevinskom 1955. godine. Zvanje doktora tehničkih nauka stekao je 1961. godine na Arhitektonskom fakultetu. Bio je redovni profesor tog fakulteta od 1975. godine, na predmetima konstruktivni sistemi i prostorne strukture.
Za dopisnog člana Odeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine, a za redovnog 1994. godine. Bio je dugogodišnji zamenik sekretara Odeljenja, potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i urednik njene Redakcije za građevinarstvo i geodeziju, zamenik predsednika Stručnog saveta Galerije SANU.

Dobitnik je više nagrada i priznanja: nagrada „Oslobođenje grada Niša”, 1974; Sedmojulska nagrada SR Srbije, 1980; Orden Svetog Save I stepena, 1994; nagrada „Prof. dr Vojislav Stojanović”, 2008; Nagrada za životno delo Inženjerske komore Srbije, 2008. godine.

Tokom sedme i osme decenije prošlog veka projektovao je i realizovao prednapregnute viseće krovove na sportskim halama u Novom Beogradu i na Čairu u Nišu, kao i na Glavnoj hali i Bazenskoj hali Sportskog centra „Morača” u Podgorici. Na svim ovim objektima raspona 60 do 70 metara primenjivao je svoja originalna rešenja za prednapregnute viseće krovove i specijalnu tehnologiju građenja koju je razvijao za svaki objekat posebno.

Potiče iz neimarske porodice Zlokovića, otac Milan projektovao je neke od bisera arhitekture srpske moderne, poput Dečje klinike i „Jugoauta” u Beogradu.

Izvor biografije