UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica: Privremeno u arhitekturi (Temporary) – KotorAPSS i Numen/For Use, 15-22.07.2017.

2017_KotorAPSS_Numen-For-Use_01

Temporary
Privremeno u arhitekturi
KotorAPSS i Numen/For Use
15 – 22. jul 2017.
Kotor

Izvor teksta: KotorAPSS

Da li je to pop-up, folie ili instalacija? Ima li funkciju? Od čega je napravljeno? Da li je izazov tehnologije? Šta je metodologija? Koliko će dugo ostati?

Nakon serije Re-Use u okviru KotorAPSS-a, nastavljamo naše putovanje temom Privremeno u arhitekturi. Unutar gradskih zidina UNESCO lokacije u neposrednoj blizini starog austrijskog zatvora – baze KotorAPSS-a, odlučili smo da raskinemo sa trajnošću i razgovaramo o njenom značaju u arhitekturi.

Iako privremeni objekti mogu biti dizajnirani tako da mogu nestati za kratko vreme, mogu se brzo montirati i ugostiti neki događaj, oni ipak postaju deo javnog prostora, deo zajednice. Oni bi trebalo da izazovu nove ideje, testiraju nove mogućnosti i nov pristup upotrebi javnog prostora, prigrle životnu sredinu i prilagode se okruženju.

Ovom temom želimo da ispitamo i testiramo nove scenarije u našem gradu. Želimo da izazovemo interakciju i vidimo drugo lice našeg javnog prostora. U prvoj godini PRIVREMENOG pozvali smo Numen/For Use i odlučili da krenemo sa akcijom i zaista stvorimo komad prolaznosti u arhitekturi.


Povezani tekstovi:
Forum: KotorAPSS 2016 – RE-USE simpozijum i THE DEBATE (Project Solana)
Dani Orisa u Zagrebu: 15–16. oktobar 2016.
Konkurs: Young Balkan Designers 2016 (Mladi balkanski dizajneri 2016)


Pozivamo Vas da nam se pridružite u jednonedeljnoj radionici pod vođstvom Numen/For Use i KotorAPSS-a, i pomognete da osmislimo i izgradimo PRIVREMENO.

Ukoliko ste arhitekta, umetnik, student arhitekture, dizajna ili umetnosti, molimo Vas da nam pošaljete:

  1. Vaš portfolio u .pdf formatu, veličine do 8MB.
  2. motivaciono pismo koje se bavi temom Privremeno u arhitekturi
    *motivaciono pismo bi trebalo da sadrži 500-1000 reči sa oko 200 reči o temi Privremeno u arhitekturi,
    *zvanični jezici su engleski i crnogorski

Poslati na e-mail adresu: apply@kotorapss.me

Rok za prijavu učešća je 10. maj 2017. godine. Lista odabranih učesnika biće objavljena do 15. maja 2017. godine.

Radionica je besplatna za odabrane učesnike, što uključuje i smeštaj u Starom gradu u Kotoru.

Numen-For-Use_Tube-Cologne

Numen/For Use – Tube Cologne, Carlswerk, Keln, Nemačka, 2016. | Foto © Numen/For Use

NUMEN / FOR USE je kolektiv koji radi na poljima konceptualne umetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna.

Grupa je osnovana 1998. godine kao zajednički poduhvat industrijskih dizajnera Sven Jonke-a, Christoph Katzler-a i Nikole Radeljkovića pod imenom For Use. 1999. godine oni su uspostavili Numen kao zajednički identitet koji pokriva sve projekte koji se ostvaruju izvan sfere industrijskog dizajna.

Numen-For-Use_Tube-Melbourne

Numen/For Use – Tube Melbourne, Melburn, Australija, 2011. | Foto © Numen/For Use

Rani poduhvati grupe odlikuju se eksperimentima bezličnog dizajna i radikalne redukcije forme, duboko ukorenjenim u tradiciji visokog modernizma i uglavnom primenjenim na različitim sinergetskim total-design projektima u Hrvatskoj.

Od 2004. godine, nakon postavke velike razmere napravljene posebno za tu lokaciju, za produkciju predstave „Inferno“ Nacionalnog centra za dramu u Madridu, Numen/ For Use se intenzivno bavi scenografijom. Slede brojne realizacije u pozorištima širom Evrope.

Od 2008. godine kolektiv je usmerio svoj fokus na stvaranje objekata i koncepata bez predviđene funkcije, aktivnost koja je rezultirala više hibridnim i eksperimentalnim radovima kao što su serije N-Light i Tape Installation.

Paralelno ovim javno izloženim poduhvatima, grupa je osvojila nekoliko međunarodnih priznanja za svoja dostignuća na poljima industrijskog dizajna i scenografije.

Numen/For Use – Scenografija za predstavu Kralj Lir, Peiraios 260, Atina, 2015. | Video © Numen/For Use

Numen/For Use – Scenografija za predstavu Hamlet, JDP, Beograd, 2016. | Video © Numen/For Use