УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица: Привремено у архитектури (Temporary) – KotorAPSS и Numen/For Use, 15-22.07.2017.

2017_KotorAPSS_Numen-For-Use_01

Temporary
Привремено у архитектури
KotorAPSS и Numen/For Use
15 – 22. јул 2017.
Котор

Извор текста: KotorAPSS

Да ли је то pop-up, folie или инсталација? Има ли функцију? Од чега је направљено? Да ли је изазов технологије? Шта је методологија? Колико ће дуго остати?

Након серије Re-Use у оквиру KotorAPSS-а, настављамо наше путовање темом Привремено у архитектури. Унутар градских зидина UNESCO локације у непосредној близини старог аустријског затвора – базе KotorAPSS-а, одлучили смо да раскинемо са трајношћу и разговарамо о њеном значају у архитектури.

Иако привремени објекти могу бити дизајнирани тако да могу нестати за кратко време, могу се брзо монтирати и угостити неки догађај, они ипак постају део јавног простора, део заједнице. Они би требало да изазову нове идеје, тестирају нове могућности и нов приступ употреби јавног простора, пригрле животну средину и прилагоде се окружењу.

Овом темом желимо да испитамо и тестирамо нове сценарије у нашем граду. Желимо да изазовемо интеракцију и видимо друго лице нашег јавног простора. У првој години ПРИВРЕМЕНОГ позвали смо Numen/For Use и одлучили да кренемо са акцијом и заиста створимо комад пролазности у архитектури.


Повезани текстови:
Форум: KotorAPSS 2016 – RE-USE симпозијум и THE DEBATE (Project Solana)
Дани Ориса у Загребу: 15–16. октобар 2016.
Конкурс: Young Balkan Designers 2016 (Млади балкански дизајнери 2016)


Позивамо Вас да нам се придружите у једнонедељној радионици под вођством Numen/For Use и KotorAPSS-а, и помогнете да oсмислимо и изградимо ПРИВРЕМЕНО.

Уколико сте архитекта, уметник, студент архитектуре, дизајна или уметности, молимо Вас да нам пошаљете:

  1. Ваш портфолио у .pdf формату, величине до 8MB.
  2. мотивационо писмо које се бави темом Привремено у архитектури
    *мотивационо писмо би требало да садржи 500-1000 речи са око 200 речи о теми Привремено у архитектури,
    *званични језици су енглески и црногорски

Послати на e-mail адресу: apply@kotorapss.me

Рок за пријаву учешћа је 10. мај 2017. године. Листа одабраних учесника биће објављена до 15. маја 2017. године.

Радионица је бесплатна за одабране учеснике, што укључује и смештај у Старом граду у Котору.

Numen-For-Use_Tube-Cologne

Numen/For Use – Tube Cologne, Carlswerk, Келн, Немачка, 2016. | Фото © Numen/For Use

NUMEN / FOR USE је колектив који ради на пољима концептуалне уметности, сценографије, индустријског и просторног дизајна.

Група је основана 1998. године као заједнички подухват индустријских дизајнера Sven Jonke-а, Christoph Katzler-а и Николе Радељковића под именом For Use. 1999. године они су успоставили Numen као заједнички идентитет који покрива све пројекте који се остварују изван сфере индустријског дизајна.

Numen-For-Use_Tube-Melbourne

Numen/For Use – Tube Melbourne, Мелбурн, Аустралија, 2011. | Фото © Numen/For Use

Рани подухвати групе одликују се експериментима безличног дизајна и радикалне редукције форме, дубоко укорењеним у традицији високог модернизма и углавном примењеним на различитим синергетским total-design пројектима у Хрватској.

Од 2004. године, након поставке велике размере направљене посебно за ту локацију, за продукцију представе „Inferno“ Националног центра за драму у Мадриду, Numen/ For Use се интензивно бави сценографијом. Следе бројне реализације у позориштима широм Европе.

Од 2008. године колектив је усмерио свој фокус на стварање објеката и концепата без предвиђене функције, активност која је резултирала више хибридним и експерименталним радовима као што су серије N-Light и Tape Installation.

Паралелно овим јавно изложеним подухватима, група је освојила неколико међународних признања за своја достигнућа на пољима индустријског дизајна и сценографије.

Numen/For Use – Сценографија за представу Краљ Лир, Peiraios 260, Атина, 2015. | Видео © Numen/For Use

Numen/For Use – Сценографија за представу Хамлет, ЈДП, Београд, 2016. | Видео © Numen/For Use