UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ove godine ćemo zavrteti krug boja i uroniti u spektar raznovrsnih iskustava i znanja, istražujući različite uglove, pravce i tačke gledišta, sa velikom željom da otkrijemo ko je kome komplementarni kontrast – lumino umetnost vs. nauka o svetlosti vs. dizajn svetla.

Pod okvirnom temom ‘Spektri’ u 2016. predstavljamo naučno-edukativnu putujuću izložbu CPN-a sa eksponatima koji će nam prikazati skalu talasnih dužina od vidljive do nevidljive svetlosti. Kao centralni deo programa izložbu će pratiti predavanja i debate eminentnih domaćih i međunarodnih predavača u okviru simpozijuma ‘Komplementarni kontrasti’. Sa zadovoljstvom predstavljamo čuvenog meksičkog dizajnera svetla Gustava Avilesa kao i istaknutu profesorku, astrofizičarku Tijanu Prodanović. U delu simpozijuma posvećenom ”Sjajnoj srpskoj sceni” predstavljamo osam sjajnih zvezda iz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna. Inspirisani tematikom spektra, i ove godine, neizostavni deo programa posvećen najmlađim kreativcima biće radionica ‘Svetlucanje’.

Pridružite nam se u ovoj avanturi!


Povezani tekstovi:
Održana radionica Svetlosna gerila
Prezentacija radionice Svetlosna gerila
Radionica: Svetlosna gerila


2016_Festival-svetlosti_00

Izložba

SPEKTRI – Otvaranje izložbe 07.10. u 19.00h, Velika galerija KC Grad

Izložba SPEKTRI posvećena je svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, a koja nas svakodnevno okružuje. U rasponu od ultraljubičastog, preko dela spektra koje detektuje ljudsko oko, pa do infracrvenog zračenja, u okviru ove izložbene postavke imaćete jedinstvenu priliku da sami isprobate raznovrsne efekte elektromagnetnih talasa, a na totemima znanja pročitate zanimljive priče o svetlosti. U produkciji Centra za promociju nauke, ova izložba je nastala kao deo inicijative obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini.

Simpozijum

KOMPLEMENTARNI KONTRASTI – Simpozijum 08.10. u 15.00 – 18.00h, Velika galerija KC Grad

Inspirisani multidisciplinarnim vrednostima, iz ugla tri profesije i tri sfere znanja – lumino umetnosti, dizajna osvetljenja i nauke istražujemo prirodu i fenomenologiju svetlosti. U maniru Spektra, glavnog motiva programa Beograda svetlosti 2016, najavljujemo simpozijum ‘Komplementarni kontrasti’. Putovanje započinjemo predavanjem uglednog gosta iz Meksika, dizajnera svetla Gustava Avilesa, prepoznatljivog po svojim poetičnim govorima sa neočekivanim zapletima. Da bi nas potom u područje tajni univerzuma i astronomije odvela istaknuta profesorka i predavač, predsednica naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, asrofizičarka Tijana Prodanović.

U drugom delu simpozijuma kontraste nastavljamo da istražujemo među najsvetlijim stvaraocima i umovima domaćeg neba. Među “Sjajnom srpskom scenom” predstaviće nam se osam sjajnih zvezda kroz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna.

Učestvuju: Zorica Matić/Les Idées Lumières, Nevena Kovačević/Light Follows Behaviour, Milan Đurić/DVA studio, Marija Barić i Nemanja Stojanović/Maria Barić studio, Miroslav Sretenović/Izvanredni Bob, Dejan Pantelić/Institut za fiziku, Vladimir Jovanović/IMSI i Beogradski svetlosni detektivi.

2016_Festival-svetlosti_01

Gustavo Avilés

2016_Festival-svetlosti_03

Maria Barić

2016_Festival-svetlosti_04

Incredible Bob

2016_Festival-svetlosti_02

DVA:studio

Rezervišite vaše mesto na: syposium@belgradeoflight.com
Više informacija na: www.belgradeoflight.com

Organizacija: Beogradski svetlosni detektivi i Kulturni Front

Podrška:
KC Grad – http://www.gradbeograd.eu/
Centar za promociju nauke – http://www.cpn.rs/
LIGHT EDU  – http://lightedu.eu/en/
Društvo simultanih i konsekutivnih prevodilaca Srbije – DSKPS  – http://acis.org.rs/index.php

Beograd svetlosti 2016: Program simpozijuma