UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predstavljamo vam deo atmosfere sa izložbe U1NA1 2015/16, održane u izložbenom prostoru galerije Aule na Arhitektonskom fakultetu od 27. juna do 01. jula 2016. godine, na kojoj su izloženi studentski radovi sa kursa STUDIO M02A – SEMINAR: U 1 NA 1 – ARHITEKTURA UPOTREBNOG PREDMETA, urađeni pod rukovodstvom doc. Nebojše Fotirića i asis. Bojane Jerković.


Povezani tekstovi:
Izložba U1NA1 2015/16: Arhitektura upotrebnog predmeta
Predstavljeni studentski radovi na izložbi U1NA1 2014/15
Proces RIBA validacije naših studijskih programa je uspešno okončan!
Izložba U1NA1 2014/15: Arhitektura upotrebnog predmeta
Izložba U1NA1 2013/14: Arhitektura upotrebnog predmeta


2016_U-1-na-1_th

Seminar U1NA1 ima za cilj sticanje novih veština kroz arhitektonski postupak i jezik, optimalno usaglašen sa tehničkim i funkcionalnim zakonitostima i mogućnostima izrade predmeta/mobilijara, kao i realizaciju prototipa u realnim tehnološkim i tržišnim uslovima.

Fotografije sa završne izložbe U1NA1 2015/16 u auli na Arhitektonskom fakultetu (Foto © M.Bulatović). Celokupan album fotografija možete pogledati ovde: https://flic.kr/s/aHskEvtbhb


Ovde možete pogledati neke od radova sa opisom ideja:

U1NA1_201516_ODABRANO_38_opt
Bogdan Đokić | Češ
Češ je predmet koji je na granici upotrebljivosti. Iskoristićeš ga povremeno da se počešeš, ali samo toliko, jer je njegova uloga da bude prisutan i lep u tvom domu.

U1NA1_201516_ODABRANO_08_opt
Katarina Dekić | Stolica
Svi imamo “onu” stolicu na kojoj se gomila tek skinuta odeća koju treba provetriti pre odlaganja. Inicijalna ideja bila je stvoriti upotrebni predmet koji će “odmeniti” tu stolicu. Paravan je dizajniran tako da se platnene trake “motaju” oko rama na način koji omogućava zaklon, ali ujedno služe i za prebacivanje, ubacivanje odeće u tako stvorene pregrade.

U1NA1_201516_ODABRANO_51_opt
Dragana Dobrisavljević | Daska za odlaganje vrućih poklopaca
Koncept upotrebnog predmeta proizilazi iz pitanja kako prevazići problem koji se javlja prilikom spremanja obroka, kada usled korišćenja poklopaca dolazi do njihovog zagrevanja koje često prouzrokuje nelagodnosti pri korišćenju, i stvaranje pare i vode koja može da ošteti kuhinjske elemente. Analizom različitih poklopaca dolazi se do razvoja forme koja se dobija unijom različitih oblika i veličina poklopaca. Čitav predmet izrađen je od polietilenske plastike i postavljen iz segmenata koji se postavljaju na dva “češlja” koja omogućavaju stabilnu strukturu i mogućnost rasklapanja radi održavanja higijene. Postavljanjem forme iz segmenata na distancama od 4mm omogućava se da voda nesmetano prolazi bez zadržavanja.

U1NA1_201516_ODABRANO_52_opt
Milica A. Nikolić | Set stočića
Osnovna ideja kreiranja seta stočića je njihova multifunkcionalnost, pokretljivost i jednostavno pakovanje pri nošenju i zauzimanju što manjeg prostora u enterijeru. Pruža mogućnost kombinovanja i preklapanja elemenata na više načina, u svrhu korišćenja kao stočića, police ili za sedenje dece. Karton kao materijal doprinosi lakoći elemenata i njihovog kombinovanja, pruža sveden i zanimljiv dizajn i teksturu, i daje mogućnost brze i jeftine proizvodnje.

U1NA1_201516_ODABRANO_16_opt
Smiljana Mihajlović | OOgledalo
OOgledalo nastaje povezivanjem dva obična ogledala u sistem koji korisniku omogućava sagledavanje iz uglova koji se običnim ogledalom ne mogu ostvariti. Veliko ogledalo pričvršćeno je za zid i zglobno povezano sa malim, pomoćnim ogledalom. Rotiranjem pomoćnog ogledala prilikom ogledanja, korisnik ostvaruje željeni ugao posmatranja (iz profila, s potiljka).

U1NA1_201516_ODABRANO_37_opt
Anastasija Simović | Paravan TRI+
Paravan TRI+ je nastao iz potrebe za komadom nameštaja koji će pratiti današnji način življenja, česta menjanja staništa, kao i male prostore za život. Lakoća i odnos materijala od kojih je izveden proizašli su iz iste potrebe, kao i estetskim istraživanjem u pristupu dizajniranja paravana.

U1NA1_201516_ODABRANO_59_opt
Dušan Munćan | Pomoću štapa i kanapa – LAMPA
Zglobovi omogućavaju podešavanje ugla svetla i formu lampe. Koristeći šper i metalni vrh, lampa daje posebnu boju i karakter svetlu.

U1NA1_201516_ODABRANO_42_opt
Ivana Marjanović | Čiviluk
Iz dimenzione, geometrijske i kompozicione analize odnosa predmeta kojima je čiviluk domaćin, sa željom da se zauzme što manja dubina u prostoru, a zatim da ti isti predmeti budu element celokupne slike koju na kraju treba da proizvedu, proizašao je ovaj triangulisani dizajn koji upotpunjuje prostor svojom skulpturalnošću i kada nije u svojoj primarnoj funkciji čiviluka.

U1NA1_201516_ODABRANO_45_opt
Teodora Tasić | LAPSTO
Predmet je namenjen ljubiteljima rada na garnituri, u krevetu ili fotelji. Dizajniran je po meri čoveka kako bi se postigla maksimalna udobnost tokom rada. Veća, gornja platforma, predviđena je za laptop i perforirana je kako bi omogućila hlađenje. Manja, niža platforma, je dimenzionisana za korišćenje miša – omogućava udoban položaj za rad jer su ramena u istom nivou. Odlaganje lapstola rešeno je njegovom formom koja zadovoljava dve funkcije: u krevetu služi kao sto za laptop a pored kreveta kao noćni stočić. Funkcija zahteva da lapsto bude lagan pa je za materijal odabrana plastika. Lapsto dopušta raznolikost boja i perforacija radi uklapanja u svaki prostor i svakom korisniku.