УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Извор фотографија: © designboom 1999-2016, some rights reserved.

La-Biennale-di-Venezia-di-Architettura-logo450x300

Извор: Новинска Агенција БЕТА

Павиљон Србије на Бијеналу архитектуре у Венецији отворен је 26. маја 2016. године, а изложен је рад трочланог ауторског тима “Хероик: FREESHIPPING”, који на апстрактан начин представља проблеме младих. Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је на отварању павиљона да је рад архитеката Ане Шулкић, Стефана Васића и Игора Сјеверца изабран на конкурсу на који је пристигло 35 пријава и да тематизује потрагу младих и талентованих људи за својим местом у архитектури, и животу.

“Свако ко делује у јавној сфери труди се да остави некакав траг иза себе, али је тај траг, као и траг у води привремен и пролазан. Ипак, сама потреба да оставимо траг говори о људској потреби за смислом, о интелектуалном и уметничком напору да се кроз стварање и деловање јавни простор учини богатијим, снажнијим и разноликијим”, рекао је Тасовац.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-002

Министар културе Тасовац говори на отварању српског павиљона. У позадини аутори рада: архитекате Ана Шулкић, Стефан Васић и Игор Сјеверц | Извор фотографије: Б92

Он је додао да овогодишња изложба архитектуре у Венецији шаље важну поруку о борби за побољшање квалитета живота, док назив те међународне смотре “Извештавање са фронта” упућује на наду, иако има војни призвук, јер како је рекао, чим постоји борба, то значи да постоји и виталност, а то је и главна претпоставка за развој саме културе.

Комесар изложбе Иван Рашковић рекао је да је троје младих архитеката чији је рад изабран на конкурсу, испричало метафоричну причу која је заправо искуство сваке генерације, али да њихово дело није лишено и елемената епохе.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-DAB-001

Извор фотографије: ДАБ

Рад аутора Стефана Васића, Ане Шулкић и Игора Сјеверца састоји се од 62 елемента, укупне тежине 10 тона, плаве је боје и прате га и звучни и светлосни ефекти.

Сјеверац је рекао да је намера тима била да у тој просторној поставци прикаже немогућност младих архитеката да надју стално запослење и чињеницу да су им сервиране бесплатне праксе као једина шанса да направе добар ЦВ.

“Зелели смо да покажемо младим архитектама да то што су у тој незахвалној позицији није нужно мерило њиховог квалитета”, рекао је Сјеверац.

Отварању Павиљона присуствовали су министарка културе Македоније Елизабета Канческа Милевска, конзул Србије у Италији Драган Кићановић и бројни гости.

За учешће Србије на овогодишњем Бијеналу архитектуре у Венецији Министарство културе издвојило је 20 милиона динара, што је највише од када се Србија самостално представља у Венецији.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-004

Министар Тасовац са министарком културе Македоније Елизабетом Канческом Милевском | Извор фотографије: Б92

Србија је једна од 29 земаља која поседује свој павиљон на највећој смотри архитектуре у свету, поред Француске, Велике Британије, САД, земаља Скандинавије, Русије, Јапана, Немачке, Аустрије, Венецуеле, Бразила, Румуније, Шпаније…

Уметнички директор Бијенала Алехандро Аравена за овогодишњу, 15. Међународну изложбу архитектуре поставио је тему “Извештај са фронта”, а смотра на којој учествује 88 излагача из 37 земаља, за јавност ће бити отворена од 28. маја до 27. новембра 2016. године.

На церемонији отварања Бијенала у суботу, 28. маја 2016. биће уручена награда за животно дело бразилском архитекти Паолу Мендесу, чију је архитектуру жири назвао “ванвременском”.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-003

Отварање павиљона: Министар културе Тасовац и аутори архитекате Ана Шулкић, Стефан Васић и Игор Сјеверц | Извор фотографије: Б92

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-designboom-006

Извор фотографије: © designboom 1999-2016, some rights reserved.