UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

La-Biennale-di-Venezia-di-Architettura-logo450x300

Izvor: Novinska Agencija BETA

Paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji otvoren je 26. maja 2016. godine, a izložen je rad tročlanog autorskog tima “Heroik: FREESHIPPING”, koji na apstraktan način predstavlja probleme mladih. Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je na otvaranju paviljona da je rad arhitekata Ane Šulkić, Stefana Vasića i Igora Sjeverca izabran na konkursu na koji je pristiglo 35 prijava i da tematizuje potragu mladih i talentovanih ljudi za svojim mestom u arhitekturi, i životu.

“Svako ko deluje u javnoj sferi trudi se da ostavi nekakav trag iza sebe, ali je taj trag, kao i trag u vodi privremen i prolazan. Ipak, sama potreba da ostavimo trag govori o ljudskoj potrebi za smislom, o intelektualnom i umetničkom naporu da se kroz stvaranje i delovanje javni prostor učini bogatijim, snažnijim i raznolikijim”, rekao je Tasovac.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-002

Ministar kulture Tasovac govori na otvaranju srpskog paviljona. U pozadini autori rada: arhitekate Ana Šulkić, Stefan Vasić i Igor Sjeverc | Izvor fotografije: B92

On je dodao da ovogodišnja izložba arhitekture u Veneciji šalje važnu poruku o borbi za poboljšanje kvaliteta života, dok naziv te međunarodne smotre “Izveštavanje sa fronta” upućuje na nadu, iako ima vojni prizvuk, jer kako je rekao, čim postoji borba, to znači da postoji i vitalnost, a to je i glavna pretpostavka za razvoj same kulture.

Komesar izložbe Ivan Rašković rekao je da je troje mladih arhitekata čiji je rad izabran na konkursu, ispričalo metaforičnu priču koja je zapravo iskustvo svake generacije, ali da njihovo delo nije lišeno i elemenata epohe.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-DAB-001

Izvor fotografije: DAB

Rad autora Stefana Vasića, Ane Šulkić i Igora Sjeverca sastoji se od 62 elementa, ukupne težine 10 tona, plave je boje i prate ga i zvučni i svetlosni efekti.

Sjeverac je rekao da je namera tima bila da u toj prostornoj postavci prikaže nemogućnost mladih arhitekata da nadju stalno zaposlenje i činjenicu da su im servirane besplatne prakse kao jedina šansa da naprave dobar CV.

“Zeleli smo da pokažemo mladim arhitektama da to što su u toj nezahvalnoj poziciji nije nužno merilo njihovog kvaliteta”, rekao je Sjeverac.

Otvaranju Paviljona prisustvovali su ministarka kulture Makedonije Elizabeta Kančeska Milevska, konzul Srbije u Italiji Dragan Kićanović i brojni gosti.

Za učešće Srbije na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji Ministarstvo kulture izdvojilo je 20 miliona dinara, što je najviše od kada se Srbija samostalno predstavlja u Veneciji.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-004

Ministar Tasovac sa ministarkom kulture Makedonije Elizabetom Kančeskom Milevskom | Izvor fotografije: B92

Srbija je jedna od 29 zemalja koja poseduje svoj paviljon na najvećoj smotri arhitekture u svetu, pored Francuske, Velike Britanije, SAD, zemalja Skandinavije, Rusije, Japana, Nemačke, Austrije, Venecuele, Brazila, Rumunije, Španije…

Umetnički direktor Bijenala Alehandro Aravena za ovogodišnju, 15. Međunarodnu izložbu arhitekture postavio je temu “Izveštaj sa fronta”, a smotra na kojoj učestvuje 88 izlagača iz 37 zemalja, za javnost će biti otvorena od 28. maja do 27. novembra 2016. godine.

Na ceremoniji otvaranja Bijenala u subotu, 28. maja 2016. biće uručena nagrada za životno delo brazilskom arhitekti Paolu Mendesu, čiju je arhitekturu žiri nazvao “vanvremenskom”.

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-B92-003

Otvaranje paviljona: Ministar kulture Tasovac i autori arhitekate Ana Šulkić, Stefan Vasić i Igor Sjeverc | Izvor fotografije: B92

venice-architecture-biennale-2016-serbian-pavilion-heroic-free-shipping-designboom-006