UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Otvaranjem izložbe RIBA nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 4. aprila 2016. godine na Dan studenata Beogradskog univerziteta, zvanično počinje program obeležavanja 170 godina visokoškolskog arhitektonskog obrazovanja u Srbiji.

Ovaj značajan jubilej obeležava 1846. godinu kada je pri Beogradskom Liceju osnovana Indžinirska škola, aktom koji je potpisao knjaz Srbski Aleksandar Karađorđević, kao temelj visokoškolskog obazovanja u oblasti graditeljstva i arhitekture, za čije formiranje je najzaslužniji bio Emilijan Josimović (urbanista, inženjer, pisac, profesor i rektor Liceja a kasnije Velike škole u Beogradu).


Povezani tekstovi:
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014
Potvrđen status kandidata RIBA akreditovanog studijskog programa


Tokom 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji, Univerziteta u Beogradu – Arhitektonski fakultet,  jedan od najstarijih fakulteta u okviru Beogradskog univerziteta i vodeća akademska institucija za studije arhitekture i urbanizma u regionu, prošao je kroz brojne faze napredovanja, usavršavanja i reformi kako bi danas bio okosnica razvoja, promocije i diseminacije arhitektonske i urbanističke teorije i prakse u Srbiji i regionu. Kao takav, već godinama unazad, Arhitektonski fakultet u Beogradu je na listi 100 najboljih akademskih ustanova koje pružaju obrazovanje u oblasti arhitekture i dizajna u Evropi.

Program obeležavanja jubileja 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji sastojaće se od brojnih događaja koje će Arhitektonski fakultet organizovati do kraja 2016. godine: naučne konferencije, izložbe, konkursi, radionice, okrugli stolovi a završiće se svečanom akademijom.

Dobrodošli!

Isečak iz Kulturnog dnevnika TV RTS (04.04.2016) | Govori Dekan Arhitektonskog fakulteta prof. Vladan Đokić.