УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Почетак обележавања јубилеја 170 година архитектонског образовања у Србији

Отварањем изложбе РИБА награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015, Архитектонски факултет у Београду, 4. априла 2016. године на Дан студената Београдског универзитета, званично почиње програм обележавања 170 година високошколског архитектонског образовања у Србији.

Овај значајан јубилеј обележава 1846. годину када је при Београдском Лицеју основана Инџинирска школа, актом који је потписао књаз Србски Александар Карађорђевић, као темељ високошколског обазовања у области градитељства и архитектуре, за чије формирање је најзаслужнији био Емилијан Јосимовић (урбаниста, инжењер, писац, професор и ректор Лицеја а касније Велике школе у Београду).


Повезани текстови:
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014
Потврђен статус кандидата RIBA акредитованог студијског програма


Током 170 година архитектонског образовања у Србији, Универзитета у Београду – Архитектонски факултет,  један од најстаријих факултета у оквиру Београдског универзитета и водећа академска институција за студије архитектуре и урбанизма у региону, прошао је кроз бројне фазе напредовања, усавршавања и реформи како би данас био окосница развоја, промоције и дисеминације архитектонске и урбанистичке теорије и праксе у Србији и региону. Као такав, већ годинама уназад, Архитектонски факултет у Београду је на листи 100 најбољих академских установа које пружају образовање у области архитектуре и дизајна у Европи.

Програм обележавања јубилеја 170 година архитектонског образовања у Србији састојаће се од бројних догађаја које ће Архитектонски факултет организовати до краја 2016. године: научне конференције, изложбе, конкурси, радионице, округли столови а завршиће се свечаном академијом.

Добродошли!

Исечак из Културног дневника ТВ РТС (04.04.2016) | Говори Декан Архитектонског факултета проф. Владан Ђокић.