UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Razgovor: Arhitektura u kontekstu – Studio RAUM Arhitekti (Miloš Raonić i Branislav Ristović) predstavlja Jelena Grbić

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Sreda, 16. decembar u 19.30 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus predavanja
Arhitektura u kontekstu malih mogućnosti
Učestvuju: Miloš Raonić, d.i.a, Branislav Ristović, d.i.a. i Jelena Grbić, d.i.a.

Sedmo u nizu ciklusa predavanja „Arhitektura u kontekstu“ je predavanje „Arhitektura u kontekstu malih mogućnosti”. U razgovoru učestvuju arhitekte Studija RAUM – Miloš Raonić i Branislav Ristović, i arhitekta Jelena Grbić.

Kontekst ograničenih finansijskih mogućnosti, u kome danas mlade arhitekte stvaraju, karakteriše kreativnost u svakom koraku nastanka arhitektonskog dela i raznovrsnost tema kojima RAUM Arhitekti nastoje da se bave i koje istražuju kroz svoje projekte. Njihov izraz, pored arhitektonskog i urbanističkog dizajna, definišu inovacije i dizajnerski izazovi u raznim oblicima, sa elementima društvene odgovornosti, kulturnih vrednosti i zabave u stvaralačkom procesu.

U razgovoru sa Milošem Raonićem i Branislavom Ristovićem iz studija RAUM Arhitekti, kroz predstavljanje njihovog rada, biće reči o izazovima sa kojima su mlade arhitekte danas suočene u kontekstu ekonomske krize, retkih prilika za praktičan rad u domenu arhitektonskog i urbanističkog dizajna i veoma ograničenih sredstava za realizaciju projekata, o budućnosti mladih arhitekata i dizajnera, ali i o njihovim ličnim uzorima, principima i interesovanjima kada je u pitanju arhitektonsko stvaralaštvo.

Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2015.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije
Prijatelj serijala: New Cycle

RAUM-Arhitekti_Obdaniste-557
Obdanište u Stublinama, Obrenovac | Foto © RAUM, Branislav Ristović

Studio RAUM Arhitekti, osnovan 2007. godine, čini afirmisani tim mladih arhitekata koji iza sebe ima nekoliko značajnih realizovanih projekata dobro poznatih stručnoj, ali i široj javnosti. Dobitnici su brojnih nagrada na relevantnim domaćim i međunarodnim arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Z svoj rad dobili su i dva prestižna priznanja: Godišnju nagradu UAS-a za delo izvedeno u inostranstvu 2012. godine i nagradu “Ranko Radović” za realizovano arhitektonsko delo 2013. godine.

Jelena Grbić je arhitekta i istraživač, osnivač NVO “Grupa arhitekata”, udruženja arhitekata i studenata arhitekture angažovanih u različitim oblastima struke. Aktuelni sekretar Do.co.mo.mo Srbija, nacionalne sekcije Do.co.mo.mo International – međunarodne radne grupe za dokumentaciju i zaštitu zgrada, mesta i celina modernog pokreta. Od 2015. godine član ICOMOS-a, međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine.

RAUM-Arhitekti_Dr-Ivana-Ribara-559
RAUM-Arhitekti_Dr-Ivana-Ribara-553
RAUM-Arhitekti_Dr-Ivana-Ribara-546
Stambeno naselje u ulici dr. Ivana Ribara, Novi Beograd | Foto © RAUM, Dragan Babović
4