UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2016_UTC_OpenForArt

U okviru Habitat III kampanje „Ka novoj urbanoj agendi“, od 18. do 20. februara 2016. godine u Algeru, Italija, će se održati Skup urbanih mislilaca (Urban Thinkers Campus) sa temom Grad koji nam je potreban: Otvoren za umetnost.

Skup urbanih mislilaca je inicijativa Svetske urbane kampanje organizacije UN-Habitat (UN-Habitat), zamišljena kao otvoren prostor za kritičku razmenu između gradskih aktera koji veruju da je urbanizacija mogućnost koja može dovesti pozitivne transformacije.

28 Skupova urbanih mislilaca koji će se održati širom sveta između juna 2015. i februara 2016. godine, imaju za cilj da obezbede ulazne podatke za Novu urbanu agendu – zaključni dokument konferencije Habitat III koja će se održati u oktobru 2016. godine u Kitou, Ekvador.

Skup urbanih mislilaca „Grad koji nam je potreban: Otvoren za umetnost“ će se fokusirati na odnos umetnosti, gradskog života i urbanog okruženja.

Uoči konferencije Habitat III i Evropskog regionalnog skupa (Prag, 16-18. mart 2016),
Skup urbanih mislilaca „Grad koji nam je potreban: Otvoren za umetnost“ je privržen svom glavnom cilju: „preispitivanju Urbane agende u kojoj vlade mogu da odgovore promocijom novog modela urbanog razvoja, sposobnim da integriše sve aspekte urbanog razvoja kako bi promovisao jednakost, blagostanje i zajednički prosperitet“, dr Džoan Klos, generalni sekretar Habitata III.

Učesnici Skupa urbanih mislilaca „Grad koji nam je potreban: otvoren za umetnost“ biće u mogućnosti da oblikuju dnevni red Habitata III, time što će pomoći da se definišu kritična pitanja umetnosti, preciznije javne umetnosti kao jednog od najvažnijih sastojaka života i značenja grada sutrašnjice.

Struktura skupa prati model Skupa urbanih mislilaca koji je definisao UN-Habitat, uključujući konstitutivne grupne sesije, kreativne laboratorije i tematske debate. Skup će održati i akademsku sesiju posvećenu naučnicima i akademcima koji istražuju kompleksan odnos grada i umetnosti. Akademci su takođe pozvani da prilože originalne radove koji će se prezentovati na akademskoj sesiji.

Skup urbanih mislilaca „Grad koji nam je potreban: Otvoren za umetnost“ pozdravlja i podstiče različite metodološke pristupe i načine izražavanja i sadrži performanse, izložbe i urbane akcije.

Skup će biti realizovan kroz širok izbor različitih interdisciplinarnih aktivnosti: debata, okruglih stolova, akademskih sesija, radionica. Glavni ishod Skupa biće da artikuliše zajednički, sveobuhvatni dokument sa argumentacijom i preporukama za „Habitat III – Novu urbanu agendu“ vezanim za novu ulogu umetnosti, posebno javne umetnosti, u doglednoj budućnosti „Grada koji nam je potreban“.

Vreme i mesto

/18-20. februar 2016/
/Univerzitet u Sasari: Departman za arhitekturu, dizajn i urbano planiranje, Algero, Italija/

Organizacija

Univerzitet u Sasari: Departman za arhitekturu, dizajn i urbano planiranje, Algero, Italija

u saradnji sa:
Univerzitetom u Kaljariju DICAAr, Kaljari, Italija i
Univerzitetom u Beogradu, Arhitektonskim fakultetom, programom Public Art & Public Space

Važni datumi

Početak prijavljivanja učešća (putem interneta): 12. novembar 2015.
Prijava radova (predaja apstrakata): 30. novembar 2015.
Obaveštenje o prihvaćenim apstraktima: 15. decembar 2015.
Završetak rane registracije: 04. januar 2016.
Rok za predaju prihvaćenih radova: 15. januar 2016.
Datum održavanja skupa: 18-20. februar 2016.

Informacije

Sve informacije o skupu možete naći na zvaničnoj stranici:
Skup urbanih mislilaca „Grad koji nam je potreban: Otvoren za umetnost“

2016_UrbanThinkersCampus