UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Venezia_Yugoslav-pavilion_Foto-Gabriele-Basilico
Srpski (nekadašnji jugoslovenski) paviljon u Veneciji | foto © Gabriele Basilico

La-Biennale-di-Venezia-di-Architettura-logo450x300

Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisuju konkurs za:

Projekat predstavljanja Republike Srbije na 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2016. godine

Cilj konkursa je izbor koncepta izložbe, odnosno projekta izložbe kojom će biti predstavljena Republika Srbija na 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 26. maja do 27. novembra 2016. godine u paviljonu Republike Srbije u Veneciji.

Tema izložbe

Umetnički direktor predstojećeg Bijenala arhitekture u Veneciji, arhitekta Alehandro Aravena (Alejandro Aravena) postavio je temu bijenala: Izveštavanje sa fronta (Reporting from the Front). Predstojeće Bijenale arhitekture biće fokusirano na arhitekturu i njene pouke u smislu da „balansiranje inteligencije i intuicije može da prevaziđe sadašnje stanje stvari“.

Stručni savet Ministarstva kulture i informisanja za pripremu nastupa Republike Srbije na XV međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2016. godine (Savet), imajući u vidu tematski okvir predstojećeg Bijenala, objavljuje tematizaciju za nastup Republike Srbije pod nazivom

H E R O I K

Savet za polazište uzima tematizaciju umetničkog direktora Bijenala kontekstualizujući je unutar pojma „univerzalnosti sreće“. Za osnovu tematizacije predstavljanja Republike Srbije u Veneciji Savet uzima afirmativnost kao princip u pristupu temi. Tematizacijom su obuhvaćeni dimenzije pobune, logike, univerzalnosti i rizika čije ishodište Savet vidi u tumačenju herojstva koje, pre svega, pretpostavlja ispravan čin, jasnu pojavu u konkretnoj situaciji.

Namera Saveta je da se na izložbi u paviljonu Srbije predloži nova snaga arhitekture – poput revolucije u mišljenju, koja odoleva monetarnim apstrakcijama tržišta i gde se holističkim pristupom afirmiše pitanje čovečnosti u svetu arhitekturi, gde „specijalizovani“ teorijski koncepti ne dezorijentišu, već podstiču ka novoj misli o „izbalansiranoj“ arhitekturi.

Savet podstiče i ohrabruje formiranje interdisciplinarnih i transdisciplinarnih timova sastavljenih, pre svih, od učesnika iz Srbije koji žive i/ili rade u Srbiji ili inostranstvu, kao i od učesnika iz regiona i sveta. Savet se zalaže da ova izložba bude podsticaj ideji za dalji razvoj i stvarno utemeljenje afirmativnosti u arhitekturi u regionu i šire. Savet veruje u mogućnost gostovanja izložbe nakon završetka Bijenala u Veneciji u mestima regiona za sve one zainteresovane koji nisu imali priliku i mogućnost da je vide i u njoj učestvuju.

Konkursni zadatak

Izložba arhitekture u paviljonu Republike Srbije ima zadatak da predstavi pogled na stanje stvari u svetu arhitekture u skladu sa temom i zadatkom ovog konkursa, a u svrhu aktivnog učešća Srbije u globalnoj debati na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji, 2016. godine.

Predmet ovog konkursa je koncept izložbe, odnosno projekat izložbe kojom će biti predstavljena Republika Srbija na 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji – konceptualizacija i razrada teme predložene od strane Stručnog saveta.

Težnja Saveta je da predstavljanje Republike Srbije prepozna i artikuliše novi pristup u mišljenju i projektovanju na suštinski afirmativan način, a u svrhu okupljanja arhitekata oko nove mogućnosti za afirmativnu ulogu arhitekture u okvirima praktičnog humanizma.

Konkurs je po vrsti otvoren, prema zadatku idejni, po obliku dvostepeni i prema načinu predaje neanoniman.

14-14_Pavilion-of-the-Republic-of-Serbia-at-Venice-Biennale
Projekat 14-14 – paviljon Republike Srbije na 14. Internacionalnoj izložbi arhitekture, Venecijansko bijenale 2014. | foto © Relja Ivanić

Žiri konkursa

Žiri konkursa čine članovi Stručnog saveta nastupa Republike Srbije na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2016. godine zajedno sa Komesarom i Zamenikom komesara:

mr Ljiljana Miletić Abramović, d.i.u.- predsednik Stručnog saveta
dr Igor Marić, d.i.a.- potpredsednik Stručnog saveta
Aleksandar Bobić, d.i.p.a.
v. prof. Milan Đurić, d.i.a.
v. prof. dr Vladimir Milenković, d.i.a.
dr Maja Ćirić, d.i.u.
v. prof. Vesna Cagić Milošević, d.i.a.
v. prof. Ivan Rašković, d.i.a. – komesar
Dejan Todorović, d.i.a. – zamenik komesara

Važni datumi

Objava konkursa i konkursne dokumentacije 17. oktobar 2015.
Rok za predaju predloga u prvom stepenu konkursa 10. novembar 2015. do 15.00h
Rok za odluku žirija za prvi stepen konkursa 16. novembar 2015.
Rok za predaju predloga u drugom stepenu konkursa 11. decembar 2015. do 15.00h
Rok za proglašenje rezultata konkursa i pobednika konkursa 23. decembar 2015.

Sve potrebne informacije, podloge i dokumentacija mogu se preuzeti na stranicama:
Muzej primenje umetnosti
Udruženje arhitekata Srbije
Društvo arhitekata Beograda