UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Architectural Cosmopoiesis: An exercise in drawing (Arhitektonsko stvaranje sveta: vežba crtanja) je studentska radionica održana 20. maja 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pod mentorstvom Meri Džonson (Mary Vaughan Johnson), glavnog docenta i kustosa u Maison de Verre u Parizu. Učesnici radionice su bili studenti Osnovnih, Master i Doktorskih akademskih studija.

Namera radionice je bila preispitivanje uloge arhitektonskog crteža u savremenom kontekstu napredovanja i širenja digitalnih tehnologija. Meri Džonson predlaže promišljanje kognitivne percepcije arhitekte kroz proces crtanja. U istraživanju kroz crtež, Džonson insistira na razlici između digitalnog crteža i crteža kao fizičkog gesta uvezanog sa procesom mišljenja arhitekte.

Vežba crtanja podrazumevala je projekat toaleta u javnom prostoru sa fokusom na jedan odabrani detalj. Osim grafitnih olovaka, flomastera i slikarskih boja, korišćene su tečne i praškaste namirnice i začini u boji (senf, paprika, kakao, borovnice, čaj…). Džonson metodologiju ove vežbe zasniva na tezama i eksperimentima arhitekte i teoretičara arhitekture Marka Fraskarija (Marco Frascari).

Cilj radionice je bio da studenti arhitekture, kroz različite metodološke vežbe, istraže svoju crtačku percepciju i problematizuju digitalne tehnologije arhitektonskog crteža. Težište radionice je postavljeno na crtež kao proces, a ne kao krajnji proizvod.

Pogledajte kako je bilo…

Film o radionici

Gostujući mentor: Mary Vaughan Johnson, glavni docent i kustos u Maison de Verre u Parizu
Organizacija i koncepcija: Anđelka Ćirović, asistent, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Režiser videa i autor fotografija: Dunja Simović MArch
Montaža videa: Ivana Simović
Muzika: Aso

2015_Architectural_Cosmopoiesis_02
2015_Architectural_Cosmopoiesis_22
Gostujući mentor Mary Vaughan Johnson sa studentima na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu
2015_Architectural_Cosmopoiesis_14
2015_Architectural_Cosmopoiesis_11
2015_Architectural_Cosmopoiesis_09
2015_Architectural_Cosmopoiesis_18

Pogledajte više fotografija sa radionice u našem Facebook albumu:
Radionica: Architectural Cosmopoiesis