UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

cambodia_2015_banner

Izvor: ArchDaily

Magazin Eleven je lansirao svoj prvi internacionalni idejni dizajn konkurs čija tema je jezero Tonle Sap u Kambodži: to je šansa za arhitekte, dizajnere i studente da se upuste u jedinstveni dizajnerski izazov i u isto vreme pomognu da se napravi pomak u razvoju ove regije.

Locirano samo nekoliko kilometara južno od Angkor hramova, jezero Tonle Sap je najveći rezervoar sveže vode u jugoistočnoj Aziji. 1997. godine dobilo je status UNESCO biosfere zbog svog ekološkog značaja, s obzirom da je utočište stotina vrsta ptica i riba od kojih su mnoge ugrožene. Takođe, jezero je i dom za 1.2 miliona ljudi koji žive u tradicionalnim plutajućim selima. Ove udaljene zajednice se sezonski sele po obodu jezera čvrsto zaviseći od njegove vode radi opstanka.

Lokacija

Danas, opstanak ekosistema Tonle Sapa je ozbiljno ugrožen zbog brze modernizacije. Kako se region razvija, tako visoki nivoi zagađenja dolaze do jezera izazivajući izbijanje epidemija. To predstavlja ogromnu pretnju očuvanju budućih generacija i sveta divljine i ljudske populacije.

Uloga konkursa je da reši ovaj problem putem dizajna. Od učesnika se traži da doprinesu promeni i inovaciji tako što će da pruže svoj predlog za plutajuću strukturu (ili strukture) namenjenu medicinskoj pomoći, istraživanju i ekološkoj edukaciji. Cilj je da se očuva osetljivo okruženje Tonle Sapa, uz poštovanje lokalne kulture i ekosistema, i osnaže zajednice kako bi postale bolje opremljeni čuvari ove jedinstvene biosfere.

2015_Eleven_floating_village_2

Konkurs je otvoren za sve i poziva sve mislioce, arhitekte, dizajnere, studente i multidisciplinarne timove iz celog sveta da donesu promenu i inovacije kroz rešenja bazirana na dizajnu.

Predlozi će biti izloženi međunarodnom žiriju svetske klase, svesrdnoj podršci medija i velikodušnim nagradama. Konkurs će prethoditi seriji događaja u vidu internacionalnih izložbi i publikacija.

Pobednički predlog pružiće mogućnost svojim autorima da direktno učestvuju u stvarnom projektu na kom magazin Eleven uveliko radi, kako bi ga realizovao na lokaciji.

Ovaj konkurs organizovan je kao podrška Dečjoj bolnici u Angkoru, Kambodža. Novac zarađen putem ovog konkursa biće doniran bolnici kao podrška njenom plemenitom cilju zaštite ugrožene dece.

Rok za registraciju: 11. septembar 2015.
Rok za predaju radova: 11. septembar 2015.
Objava rezultata konkursa: 11. novembar 2015.

Sve informacije o konkursu možete naći na adresi:
http://www.eleven-magazine.com/

2015_Eleven_floating_village_3
0