УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

cambodia_2015_banner

Извор: ArchDaily

Магазин Eleven је лансирао свој први интернационални идејни дизајн конкурс чија тема је језеро Тонле Сап у Камбоџи: то је шанса за архитекте, дизајнере и студенте да се упусте у јединствени дизајнерски изазов и у исто време помогну да се направи помак у развоју ове регије.

Лоцирано само неколико километара јужно од Ангкор храмова, језеро Тонле Сап је највећи резервоар свеже воде у југоисточној Азији. 1997. године добило је статус UNESCO биосфере због свог еколошког значаја, с обзиром да је уточиште стотина врста птица и риба од којих су многе угрожене. Такође, језеро је и дом за 1.2 милиона људи који живе у традиционалним плутајућим селима. Ове удаљене заједнице се сезонски селе по ободу језера чврсто зависећи од његове воде ради опстанка.

Локација

Данас, опстанак екосистема Тонле Сапа је озбиљно угрожен због брзе модернизације. Како се регион развија, тако високи нивои загађења долазе до језера изазивајући избијање епидемија. То представља огромну претњу очувању будућих генерација и света дивљине и људске популације.

Улога конкурса је да реши овај проблем путем дизајна. Од учесника се тражи да допринесу промени и иновацији тако што ће да пруже свој предлог за плутајућу структуру (или структуре) намењену медицинској помоћи, истраживању и еколошкој едукацији. Циљ је да се очува осетљиво окружење Тонле Сапа, уз поштовање локалне културе и екосистема, и оснаже заједнице како би постале боље опремљени чувари ове јединствене биосфере.

2015_Eleven_floating_village_2

Конкурс је отворен за све и позива све мислиоце, архитекте, дизајнере, студенте и мултидисциплинарне тимове из целог света да донесу промену и иновације кроз решења базирана на дизајну.

Предлози ће бити изложени међународном жирију светске класе, свесрдној подршци медија и великодушним наградама. Конкурс ће претходити серији догађаја у виду интернационалних изложби и публикација.

Победнички предлог пружиће могућност својим ауторима да директно учествују у стварном пројекту на ком магазин Eleven увелико ради, како би га реализовао на локацији.

Овај конкурс организован је као подршка Дечјој болници у Ангкору, Камбоџа. Новац зарађен путем овог конкурса биће дониран болници као подршка њеном племенитом циљу заштите угрожене деце.

Рок за регистрацију: 11. септембар 2015.
Рок за предају радова: 11. септембар 2015.
Објава резултата конкурса: 11. новембар 2015.

Све информације о конкурсу можете наћи на адреси:
http://www.eleven-magazine.com/

2015_Eleven_floating_village_3